Stor ornitologisk sensation i Midtjylland: - Det er helt vildt

En heldig amatørfotograf spottede onsdag formiddag en vestlig middelhavsstenpikker ved Hjarbæk Fjord. Ornitolog Rolf Christensen kalder opdagelsen for 'en stor sensation'

Privatfoto: Pia Odgaard
Privatfoto: Pia Odgaard

Det lykkedes onsdag formiddag Pia Odgaard, en særdeles heldig amatørfotograf, at fotografere en fugl, der er uhyre sjælden herhjemme.

Fuglen, en vestlig middelhavsstenpikker, blev spottet i Hjarbæk Fjord ved Limfjorden. Der er tale om en hunfugl på 14-15 centimeter, der med sine hvide og lysebrune farver er perfekt camoufleret i det danske vinterlandskab.

Her hører den dog langt fra hjemme, for den desorienterede fugl burde i stedet have befundet sig i Afrika, omkring 2000 kilometer væk fra Hjarbæk i Midtjylland.

- Jeg gik hen over havnen i Sundstrup ved Hjarbæk Fjord, da der pludselig fløj en lille fugl ind foran mig og satte sig et stykke væk. Jeg kunne se, det var en stenpikker, men jeg ved også, at der findes flere forskellige slags. Jeg blev i nærheden i halvanden times tid for at tage nogle billeder, og efter jeg fik billedet lagt på Facebook, gik alle de fugleinteresserede fuldstændigt amok, forklarer den 42-årige amatørfotograf.

Privatfoto: Pia Odgaard
Privatfoto: Pia Odgaard
 

- Det er helt vildt
Ifølge Rolf Christensen, ornitolog ved Grenen Fuglestation, er det intet mindre end sensationelt, at en vestlig middelhavsstenpikker er kommet på besøg i Danmark.

- Det er en stor sensation, for det er kun tredje gang, den er set i Danmark. Jeg så én i Thorsminde for seks år siden, men denne her er endnu mere speciel, fordi den aldrig før er set i hele Nordvesteuropa om vinteren. Det er helt vildt, siger han og tilføjer:

- Fuglen kommer nede fra Spanien og skulle have været fløjet syd for Sahara, men nu er den altså fløjet 2000 kilometer i den modsatte retning.

Dør snart af sult
Beskeden om den sjældne fugl har allerede spredt sig som en steppebrand blandt de danske fuglekiggere, der i hobetal er ankommet til Hjarbæk Fjord for fotografere den lille spurvefugl.

Men ifølge Rolf Christensen skal man være hurtig, hvis man vil fotografere den sjældne fugl, for den kan næppe holde sig i live i det danske klima.

- Imens temperaturerne stadig ligger på omkring ni grader, så kan den godt holde sig i live, men den vil nok dø af sult, hvis ikke den formår at flyve væk fra det danske vintervejr, forklarer han.

Se også: Truede fuglearter kan spænde ben for Lindholm-planer

103 kommentarer
Vis kommentarer