Storbank betaler milliarder for vildledning om boliglån

Investorer tabte milliarder på Goldman Sachs vildledning om boliglån ifølge USA's justitsministerium

Banken Goldman Sachs har indgået aftale om at betale godt 5 milliarder dollar, svarende til 33 milliarder kroner, i samlet erstatning til investorer, efter at banken mellem 2007 og 2009 vildledte om boliglån.

I januar fremlagde banken ifølge det amerikanske udenrigsministerium et udkast til et forlig i sagen om bankens håndtering af boliglån under finanskrisen.

Investorerne tabte milliarder af dollar på de værdipapirer, de købte.

I april 2010 blev Goldman Sachs sagsøgt for at have udbudt lånepakker til boligkøbere uden at informere investorer i banken om, at lånene var udvalgt af en hedgefond, der samtidig spekulerede i, at lånene ville fejle.

Bankerne har givet myndighederne urigtige oplysninger om kvaliteten af deres udlån til boligkøbere, skrev New York Times, da stævningen fra de amerikanske finansmyndigheder var på vej.

Bankerne blev anklaget for at have vildledt både myndigheder og låntagere, da boligmarkedet i USA var på kogepunktet før finanskrisen.

Da boligboblen i USA brast, rystede det finansmarkeder over hele verden, og forårsagede recession i USA og mange andre lande.

Med de såkaldte subprimelån, hvor udbydere af boliglån så stort på låntagernes mulighed for at honorere betalingsforpligtelserne, lykkedes det bankerne at få folk til at købe boliger, der var langt dyrere, end lånernes økonomi kunne klare.

/ritzau/Reuters

4 kommentarer
Vis kommentarer