Storbank indgår milliardforlig i grim bestikkelsessag

Société Générale har betalt en milliard euro i sag om bestikkelse af embedsmænd under Muammar Gaddafi.

Den franske storbank Société Générale har indgået forlig med den statsejede libyske oliefond for 963 millioner euro - 7162 millioner kroner.

Banken var anklaget for at have bestukket den tidligere libyske leder Muammar Gaddafis embedsfolk.

Det skriver den britiske avis Financial Times.

- Forliget løser alle sager mellem de to parter omkring fem finansielle transaktioner indgået i perioden 2007 og 2009, der har været genstand for juridisk handling i den engelske High Court, skriver de to parter i en fælles udtalelse.

- Vi vil gerne offentligt udtrykke vores ærgrelse over flere af vores ansattes manglende forsigtighed, skriver banken ifølge Financial Times.

Baggrunden for sagen er, at Libyen i 2006 oprettede en national investeringsfond på 67 milliarder dollar. Den skulle investere landets oliepenge. Landet blev dengang styret af Muammar Gaddafi.

Verdens banker strømmede til for at forvalte pengene. De søgte også at sælge finansielle instrumenter til den nyoprettede fond.

De seneste år har flere søgsmål fra fonden, LIA, afdækket de metoder, der blev taget i brug.

Société Générale var anklaget af LIA for at have overført 58,5 millioner dollar - små 400 millioner kroner - til den libyske forretningsmand Walid Al-Giahmi. Han var gode venner med Muammar Gaddafi.

Næsten halvdelen af de penge blev videreført til en enkelt højtstående embedsmand i Muammar Gaddafis regering. Yderligere 50 embedsfolk har modtaget penge.

Sagen har været omgærdet af mystik, da mange libyske vidner og modtagere af pengene har måttet holdes anonyme.

- Personer, der bliver associeret med Gaddafis regime eller identificeret som modtagere af ulovlige betalinger, kan blive mål for drabsforsøg, vold og tortur, fremgik det i sagsakterne.

Libyens diktator blev væltet i 2011 og skudt af oprørere. Siden da har landet været præget af kaos. Flere grupperinger og to konkurrerende regeringer kæmper om kontrollen med landet.

Tidligere er banken Goldman Sachs blevet frikendt i et søgsmål fra LIA. Banken var anklaget for at have udnyttet godtroende embedsfolk og have brugt dyre middag og escortpiger for at skaffe sig ind i fonden.