Storbritannien forbyder omstridt udvinding af naturgas

Af frygt for jordskælv bliver skifergasboringer, også kendt som fracking, forbudt i Storbritannien

Følg Samfund

Den britiske regering indfører et midlertidigt forbud mod de omdiskuterede skifergasboringer også kaldet "fracking".

Det sker som følge af risiko for jordskælv, oplyser erhvervs- og energiminister Andrea Leadsom ifølge nyhedsbureauerne Reuters og AFP.

Beslutningen er truffet på baggrund af en rapport om en hændelse i august nær Blackpool i det nordvestlige England. Et jordskælv i forbindelse med en prøveboring sendte rystelser gennem huse og bygninger og skabte nervøsitet i lokalområdet.

- Det sonderende arbejde med at fastlægge, om skifergas kan blive en ny hjemlig energikilde i Storbritannien, er nu sat på pause, hedder det i en meddelelse fra Andrea Leadsom.

Prøveboringer kan blive genoptaget, såfremt det kan dokumenteres, at "de kan udføres sikkert her", skriver hun.

Ifølge rapporten er det på nuværende tidspunkt ikke muligt præcist at forudsige sandsynligheden for et jordskælv eller størrelsen på et skælv i forbindelse med boringer.

Meddelelsen kommer, få uger før Storbritannien holder parlamentsvalg den 12. december. Ifølge AFP ventes skifergasboringer at blive et af temaerne under valgkampen.

Premierminister Boris Johnsons konservative regering har tidligere udtrykt støtte til skifergasproduktion, fordi skifergas muligvis kan gøre Storbritannien mindre afhængig af importeret naturgas.

I den britiske befolkning er modstanden mod de kontroversielle boringer næsten fordoblet siden 2013 til nu 40 procent ifølge regeringsorganet National Audit Office.

Miljøorganisationer er også kritiske over for fracking, hvor der bores ned i undergrunden for at skabe sprækker og revner.

Naturgassen bliver frigivet ved, at en blanding af vand, sand og kemikalier pumpes ned i sprækkerne under et meget højt tryk.

Modstandere af fracking er ud over risikoen for jordskælv også bekymret for, at de anvendte kemikalier utilsigtet kan forurene grundvandsbassiner.

Herhjemme anvendte det franske energiselskab Total for en håndfuld år siden metoden ved prøveboringer i Nordjylland.

I 2015 indstillede Total boringerne, fordi mængden af skifergas blev vurderet til at være for lille.

Mere fra Ekstra Bladet+

Mettes skamløse spinshow

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+