Storbritannien forlader EU: Det betyder det for din økonomi

Det kan have store konsekvenser for danskernes privatøkonomi, at Storbritannien forlader EU. Læs herunder, hvad det kan betyde for dig

Ekstra Bladets egen reporter, stod klar i London dagen derpå. Alle er chokerede over resultatet. Se med her

De økonomiske eksperter har frygtet det. At briterne ville stemme sig ud af EU.

Nu er det sket, og det vil uden tvivl få konsekvenser. Ikke bare for Storbritannien, men også for mange andre lande, heriblandt Danmark, vurderer eksperter over for Ekstra Bladet.

Men hvilken betydning kan dette Brexit få for danskerne?

- Det er helt sikkert skidt for danskerne, men det er svært at sige, hvor skidt det er, siger makroøkonom hos Sydbank, Søren V. Kristiansen.

LIVE

Han er lige som så mange andre meget overrasket over briternes exit.

- På helt kort sigt vil det være de finansielle markeder, der bliver hårdest ramt. Aktiekurserne vil falde rigtig kraftigt, så det går selvfølgelig ud over dem, som har aktier, siger Søren V. Kristiansen.

- Hvis man sidder med en bunke aktier, skal man så sælge ud eller tage den med ro?

- Det kommer an på, hvad man tror på. Om man forventer, at det store hug bliver taget nu, eller om det langtfra er taget, og at det bliver værre. Det er en enorm risiko, og har man det svært med den, så er det måske en god ide at sælge dem.

Politik EKSTRA BLADET: Tillykke Storbritannien!

Chefstrateg hos PFA, Henrik Henriksen, forventer et meget kraftigt fald i dag.

- I august måned, da der var stor frygt i Kina, førte det til et fald på de globale aktiemarkeder på en 10-15 procent, og det er nok noget i den størrelsesorden, man skal forvente. Der hvor man bliver hårdest ramt, er i Europa, hvorimod aktierne i USA, Kina og Brasilien tager mindre skade af det her, siger han til Ekstra Bladet.

Pension rammes hårdt

Derfor bliver danskernes pensionsopsparinger også ramt.

- Man kommer til at mærke det. Der kommer er stød til pensionsopsparingen, siger Henrik Henriksen.

Især dem der har en høj risikoprofil, hvor en stor del pensionen er sat i aktier. Til dem siger han:

- Pensionsopsparing er langsigtet. Vi har livscyklus på produkterne, hvilket betyder, at vi nedtrapper risikoen ca. 20 år, inden man går på pension. Og det er netop, fordi begivenheder som denne kan flytte værdien af ens depot ret betragteligt over natten. Så man skal se den som en langsigtet opsparing og forholde sig roligt. Hvis man mener, at man har den rigtige investeringsprofil, så er det her ikke noget, der grundlæggende ændrer ved verden.

Dansk politik Danske politikere rystede over Brexit

Worst case

På lang sigt kan konsekvenserne blive meget større. Men det kommer ifølge de to eksperter an på, hvordan de andre EU-lande tager i mod Storbritanniens exit.

- Worst case er, at det her smitter til andre lande i EU, så vi får flere afstemninger, og det europæiske samarbejde begynder at smuldre og truer selve euroen, siger Henrik Henriksen og fortsætter:

- Vi tror dog, at det er mere sandsynligt at finde en lykkelig eller knap så lykkelig skilsmisse, så man får tingene på plads, uden det splitter hele det europæiske samarbejde.

Danmarks eksport til England vil også blive ramt ifølge Søren V. Kristiansen.

- Eksporten vil blive ramt rigtigt kraftigt, blandt andet fordi pundet dykker meget kraftigt lige nu, så de danske varer vil blive dyrere for briterne, og derefter skal man have lave en ny samhandelsaftale mellem EU og briterne, og alt afhængig af hvad man bliver enig om her, vil eksporten blive ramt i hårdere eller mindre grad.

Søren Espersen mener, at det kan redde folkestyret hvis UK melder sig ud af EU. (Foto: OLESEN PETER HOVE) Dansk politik Espersen godter sig over Brexit: Briterne har lige reddet folkestyret

Fordel for nogle danskere

Omvendt kan der dog også være nogle fordele ved Brexit.

- Der kommer lidt medvind til dem, der skal købe ny bolig. Der vil være efterspørgsel mod danske obligationer. Folk søger mod det sikre, så for boligejerne kan det være potentielt godt nyt med lavere boligrenter, så længe det ikke sætter sig og bliver en økonomisk krise, siger Henrik Henriksen.

Søren V. Kristiansen ser også, at renten kan blive sat ned.

- Kronekursen bliver styrket relativt kraftigt af Nationalbanken for at holde den så stabil som muligt, og fortsætter dette pres kan det godt betyde, at de sætter renten ned. Dermed vil de korte renter falde fra nogle allerede i forvejen meget lave niveauer.

- Isoleret set for dem, der skal købe en bolig og låne penge til det, kan det være ganske fint, men der kan også være de faresignaler, at det allerede går rigtig stærkt på boligmarkedet, og endnu lavere renter kan så at sige puste til ilden.

Grafikken er fjernet på grund af opdateringer på sitet.

101 kommentarer
Vis kommentarer