Vi kender alle sammen følelsen.
Først det lille chok over lyden, der pludselig har indtaget luftrummet, som efterfølges af en undren over, hvor lyden egentlig kommer fra. Og så er det, det går op for dig, at det er den første onsdag i maj. Den dag, som i folkemunde også kaldes for 'Store hyledag'.
Det er altså i dag, at Danmarks varslingssirener skal afprøves. Dem, som på et øjeblik kan vække hele Danmark, hvis faren truer i landet.
Siden 1938 har der været sirene-varsling i Danmark.
De første 40 styk blev sat op i København, men da Danmark blev besat i 1940, blev hele landet udstyret med sirener.
I dag er der opsat omkring 1000.
De findes i alle byer med over 1000 indbyggere, hvor de er placeret på master eller bygningsværker. Dermed kan sirenerne høres af over 80 procent af befolkningen. I de tilfælde, hvor folk er uden for sirenernes rækkevidde, bruger politiet i dag mobile sirener til at advare.

Brand i skib
Under krigen blev sirenerne hyppigt brugt til at advare om luftangreb, men siden har de været meget stille.
Ganske vist blev der frem til 1993 foretaget øvelser med sirenerne en gang om ugen, og den dag i dag hyler sirenerne stadig en gang om året. Men ser man bort fra det, har der ikke siden krigen været brug for at varsle i hele Danmark på en gang.
Det betyder dog ikke, at der ikke har været brug for sirenerne. Så sent som i november 2015 måtte der startes flere af dem, da der udbrød brand i et skib i Esbjerg Havn.
- Vi måtte starte fem-seks sirener på en gang for at advare om giftig røg i området.
Det er det største, jeg har været med til indtil nu, siger Hjalte Måstrup Poulsen, der er fuldmægtig hos Beredskabsstyrelsen.
Ikke som på film
Det er dem, der står for drift og vedligeholdelse af sirenerne, men når det virkelig gælder, er det Østjyllands Politi, der har ansvaret for at vække alle danskere med sirenernes hylen. Det sker fra Politigården i Aarhus.
Hvis du tror, at det foregår i et aflukket rum med en stor rød knap, som man ser på film, så kan du godt tro om igen. Ligesom så meget andet i den digitale tidsalder er sirene-varslingen også for længst gjort elektronisk.
Derfor foregår det i dag i ro og mag på computeren på politigården hos den ansvarshavende.
Med et enkelt login og et tryk på en tast på computeren kan hele Danmark hurtigt blive advaret om fare på færde.

Et sikkert system
Men ligesom med al anden elektronik lurer risikoen for hacking eller nedbrud lige under overfladen. Det er dog ikke noget, man hos hverken politiet eller Beredskabsstyrelsen frygter vil ske.
- Det er selvfølgelig noget, vi er meget opmærksomme på, men vores system er meget sikkert. Det kører uden om de andre systemer, så jeg er ikke som sådan bange for, at det kan ske, selv om risikoen selvfølgelig altid er der, siger Hjalte Måstrup Poulsen.
Når sirenerne lyder i hele landet i onsdag klokken 12, er det bare med at lytte ordentligt efter, hvis du er en af dem, der finder det interessant.
Risikoen for, at du kommer til at høre dem hyle i hele landet flere gange på et år, er nemlig meget lille.
Det kommer nemlig kun til at ske, hvis faren er ualmindeligt stor, og det vurderer Hjalte Måstrup Poulsen til at være meget usandsynligt i fremtiden.
Hvis faren truer: Herfra kan hele Danmark advares på et øjeblik
Der skete en fejl under valideringen af din bruger.
Gå til Min profil eller prøv igen senere.