Storkonflikt truer med at lamme Danmark

Få brevstemmer kan sende Danmark ud i faglig krig ala 1998, hvor selv gær blev en mangelvarer

Privatfoto
Privatfoto

- På en skala fra et til ti vil jeg sige, at risikoen for en storkonflikt er en høj femmer. I min 3F-afdeling i Aarhus stemmer vi 'nej' til overenskomstresultatet. Det gør vi i solidaritet med alle dem i byggefaget, der rammes af overarbejdsdiktatet. Personligt hører jeg til i transport-gruppen, og jeg kunne såmænd godt leve med det, der er opnået for os, men som bestyrelsesformand i vores afdeling ligger jeg på linje med den øvrige bestyrelse, og vi har besluttet at stemme 'nej' med overvejende flertal.

nationen - 12. apr. 2017 - kl. 14:51 3F gør klar til stor-konflikt: 42-timers arbejdsuge gør folk stiktossede

Peter Bæk har igennem de seneste dage talt en del i medierne om den truende storkonflikt med mulig 'gær-krig' til følge - lige som i 1998.

- Nu har vi jo ikke så mange stor-konflikter at trække paralleller til, men der er flere ting i år, der minder om situationen for små 20 år siden. Den gang blev stemmeprocenten lige over 40, da medlemmerne skulle stemme om overenskomstresultatet. Den procent har vi nået allerede, og der er en tendens til, at når stemmeprocenten når over de 40, vil der være mange 'nej'-stemmer i blandt. Helt som i '98.

Peter Bæk, afdelingsformand for 3F i Aarhus. Foto: René Schütze
Peter Bæk, afdelingsformand for 3F i Aarhus. Foto: René Schütze
 

Bæk nævner også den massive utilfredshed i krogene.

- Lovgivningen tvinger os til en senere tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet, og så kommer man med en overenskomst, der giver bossen lov til at trække tvungen overarbejde ned om ørerne på sine ansatte. Den køber de bygge- og anlægsansatte ikke. De kan ikke holde til det. De bliver slidt op.

nationen - 7. apr. 2017 - kl. 12:03 Nu strejker tømrere og murere: Kan ikke acceptere 42 timers arbejdsuge

Andre steder i 3F er man ikke så overrasket over Peter Bæks udmeldinger om en storkonflikt, der dagligt rykker nærmere.

Det viser sig nemlig, at i hans afdeling, der dækker både transport og byggeri, er der tradition for at stemme 'nej'. Det samme er tilfældet for københavnerafdelingen i Valby.

- Årh ja. Der kan vel være noget om, at vi her kan være lidt kritiske - især murerne - men vi mener da også, at vi har noget at have vores kritik i - også denne gang, erklærer Peter Bæk.

Jan Villadsen mener ikke, at han kan sige noget som helst om afstemningsresultatet. Foto: Jakob Jørgensen
Jan Villadsen mener ikke, at han kan sige noget som helst om afstemningsresultatet. Foto: Jakob Jørgensen
 

Gruppeformand i 3F, Jan Villadsen, mener sig ude af stand til at have en mening om det afstemningsresultat, der skal foreligge d. 20 april kl 12.

- Jeg kan da prøve at kigge i krystalkuglen, men det kommer der ikke noget klart svar ud af. Peter Bæk har ret i, at en høj stemmeprocent over 40 tidligere har givet et 'nej'. Men denne gang har så mange grupper været ude og erklære sig tilfredse med overenskomstresultatet, at jeg personligt tror og håber på et 'ja'. Alt vil være hypoteser lige nu. I min optik er det simpelthen for tidligt at sige noget om en eventuel konflikt , omfanget af den eller varigheden. Vi ved det overhovedet ikke.

I nyere historisk tid har Danmark oplevet to storkonflikter. En i 1985, hvor DA og LO ikke kunne blive enige om noget som helst. Det udløste store strejker, som regeringen greb ind over for efter en uge. Og igen i 1998 - hvor et mæglingsforslag blev sendt til afstemning og vraget. Her kom regeringsindgrebet efter 11 dage.

Det var i 1998, hvor danskerne af frygt for sult, nød og elendighed hamstrede gær, der siden fik lov til at ligge og mugne i køleskabet.

3F er det tredje største LO-forbund med 184.000 medlemmer, så hvis der kommer et 'nej', skal forbundet ud med det helt store apparat for at håndtere konflikten.

Ifølge oplysninger fra 3F central ser 2/3 af forbundet ud til at være tilfredse med det, der er sendt ud til medlemmerne at stemme om.

- Det er korrekt, at det primært er de ansatte i byggefaget, der har kørt en 'nej'-kampagne, men jeg har da talt med mange både i transportgruppe og i industri-gruppen, der støtter den linje. Og endnu mangler vi at tælle brevstemmerne op. De kan blive helt afgørende, for det bliver et tæt opløb, konstaterer Peter Bæk, Aarhus.

754 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere