Annonce:
Annonce:

Stormede byggeplads: Nu jubler de

Stilladsarbejderne i København lykkedes med at få ordnede forhold på byggeplads, efter de stormede den og hev stillads ned

Stilladsarbejderne jubler, efter det er lykkedes dem at få ordnede forhold på en byggeplads i København. Inden da var en Porsche blevet vendt på hovedet, og et stillads var blevet revet ned. Video/redigering: Ekstra Bladet/Mikkel Cramon
Annonce:
Følg Samfund

Ved du noget?

Indsend billede el. video

Maks. 5MB

Op mod 400 stilladsarbejdere var mandag samlet på Nørrebro i København, efter en af deres kolleger søndag aften var blevet overfaldet, ligesom en faglig sekretær fra Dansk El-Forbund var det.

Gennem flere dage har et stillads på hjørnet mellem Tikøbgade og Lundtoftegade været genstand for en del tumult. Af flere omgange er det blevet væltet, men mandag aften udviklede det sig altså til et decideret slåskamp, da to personer forsøgte at dokumentere forholdene på byggepladsen. De skulle angiveligt have fået tæsk. Politiet bekræfter, at der har været episoder, men de har ikke modtaget nogen anmeldelser.

Privatoptagelser.

Mandag morgen mødtes stilladsarbejderne få meter fra byggepladsen. På en OK-station stimlede de sammen klokken ni.

Annonce:

Udviklede sig dramatisk på kort tid
Fra start talte flere for, at de skulle tage det roligt, og at de skulle vise deres utilfredshed med deres tilstedeværelse. Men blot en halv time senere udviklede tingene sig dramatisk, da stilladsarbejderne begyndte at bevæge sig mod byggepladsen.

På det tidspunkt var der omkring 10-20 betjente til stede, og selv om de forsøgte at bede stilladsarbejderne om at vende om, kunne de intet gøre.

Her vælter de Porsche nær byggeplads

På byggepladsen stod de udenlandske medarbejdere hyret af selskabet DS Byggeri og kiggede på, mens flere og flere stimlede sammen foran pladsen. På et tidspunkt blev der kastet genstande inde fra byggepladsen og ud mod de fremmødte, og så eskalerede tingene voldsomt. Hegnet blev brudt ned, og de udenlandske medarbejdere måtte forskanse sig i deres skurevogne, mens de mange stilladsarbejdere indtog pladsen.

Klokken 9.45 kravlede omkring ti stilladsarbejdere op i stilladset, hvor de løsnede det fra muren, inden de væltede det ned over de skurvogne, hvor de udenlandske medarbejdere opholdt sig.

Annonce:

Politiet kunne blot se til, mens det mange meter høje stillads væltede. På under fem minutter var det pillet ned, og derefter bevægede forsamlingen sig igen tilbage til OK-stationen.

Væltede Porsche
Imens kom flere af de udenlandske medarbejdere ud fra skurvognene, men de fremmødte betjente lod dem forstå, at de enten skulle forlade skurvognene eller pladsen, fordi det væltede stillads var farlig for deres sikkerhed. De valgte at forlade pladsen - ingen af dem ønskede at udtale sig til Ekstra Bladet.

Få minutter efter vendte stilladsarbejderne tilbage. I første omgang forlød det, at de ville blokere indgangen til pladsen, men der gik ikke lang tid, inden en gruppe løb videre og rundt om hjørnet til Ørnevej, hvor en hvid Porsche holdt parkeret. Her gik 15 mand i gang med at vælte den om på taget.

Den tunge Porsche blev ikke levnet mange chancer, da stilladsarbejderne kom forbi. Privatoptagelser.

Annonce:

Kort tid efter blev der kaldt til samling,  hvor Dag Vilhelmsen, der er formand for stilladsklubben i København, kunne fortælle, at bygherren er gået med til at hyre ansatte på ordnede forhold, og at samarbejdet med DS Byggeri er ophørt.

Det fik de fremmødte stilladsarbejdere til at juble højlydt, og forsamlingen blev opløst.

Mener han giver god løn
Inden tingene eskalerede talte Ekstra Bladets udsendte med DS Byggeri's ejer Donatas Aleksandravicius. Han fortæller, at han selv har sat stilladset op i samarbejde med en kammerat, og at han tilladelse til at arbejde med stilladser.

Han mener ikke, at han underbetaler de folk fra Lithauen, som han har ansat.

- Det er Dansk Byggeri, der bestemmer, hvad jeg skal betale, siger han og uddyber:

- Jeg betaler en tømrer 130 kroner i timen, mens en murer får 150 kroner i timen.

På spørgsmålet om, hvad han kender til overfaldet fredag aften, kigger han væk og siger, at det kender han ikke noget til.

Genlæs den dramatiske udvikling minut for minut herunder

LIVE: Kæmpe drama ved stillads i København

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Mette Frederiksen har svært ved at skelne mellem moral og dobbeltmoral
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: