Stormrådet erklærer stormflod flere steder i landet

Stormen Urd har mellem mandag og tirsdag skabt så mange oversvømmelser, at Stormrådet nu erklærer stormflod

Jyllinge er en af de byer, der tirsdag har været ramt af stormflod. her er vejene dækket af vand fra Roskilde Fjord. Foto: Polfoto/Finn Frandsen
Jyllinge er en af de byer, der tirsdag har været ramt af stormflod. her er vejene dækket af vand fra Roskilde Fjord. Foto: Polfoto/Finn Frandsen

Den hidsige storm Urd har mellem mandag og tirsdag skabt oversvømmelser flere steder i landet. Stormrådet erklærer nu, at oversvømmelserne nogle steder er så slemme, at der er er tale om stormflod.

- Vi har indsamlet en masse måleresultater og erklæret stormflod flere steder. Urd har været af et sådan omfang, at det er sjældnere end en 20års begivenhed, lyder det fra Stormrådets formand, Jesper Rasmussen, til Ekstra Bladet.

For at man kan tale om stormflod, og en katastrofeordning dermed kan træde i kraft, skal et kystafsnit nemlig blive ramt af vandstigninger, der sker sjældnere end hvert tyvende år.

Jyllinge er en af de byer, der tirsdag har været ramt af stormflod. her er vejene dækket af vand fra Roskilde Fjord. Foto: Polfoto/Finn Frandsen Samfund Stormrådet erklærer stormflod flere steder i landet

Hjælp fra forsikring
Stormfloden er erklæret fra København og op langs øresundskysten, Sjællands nordkyst og helt over til Kalundborg. Også i Roskilde Fjord og Issefjord er der erklæret stormflod.

I Jylland er katastrofeordningen indtrådt i området omkring Thyborøn og i stykket mod Blokhus.

Det betyder, at de mennesker, der bor i områderne, nu kan få hjælp fra deres forsikringsselskaber, forklarer formanden.

- De mennesker, der bor i områderne, skal tage fat i deres forsikringsselskaber, og så vil de sammen med dem gå i krig med at redde, hvad reddes kan, og affugte. Og det ender så med, at de får erstatning fra Stormrådets kasse.

Samfund Peters hus oversvømmet for tredje gang: Jeg kan ikke finde ord

Særlige forhold
Normalt er det nemlig sådan, at almindelige forsikringer dækker skader forvoldt af storme, men ikke fra det vand, der kan komme fra havet og trænge ind i husene.

Så snart Stormrådet erklærer stormflod, ændrer den sag sig imidlertid.

- Stormflodsordningen, der er en katastrofeordning, vil gå ind og give folk en katastrofeerstatning, når deres huse rammes af vand fra havet under de her ekstreme forhold, siger Jesper Rasmussen.

I løbet af det seneste døgn har stormen Urd ramt Danmark med vindstød af orkanstyrke på 33-36 m/s.

Flere veje i Jyllinge er i øjeblikket forvandlet til små søer. Selvom det er interessant, bør nysgerrige tilskuere holde sig væk, melder politiet. Foto: Polfoto/Finn Frandsen Samfund Politiet klager over storm-turister: Bliv væk

36 kommentarer
Vis kommentarer