Annonce:
Annonce:

Storpolitisk konflikt på vej mellem allierede: - Vi bliver bombet i dette blodbad

En kommandant i den kurdiske YPG-milits fortæller, at de tyrkiske bomber regner ned om ørerne på den amerikansk-støttede gruppe. Nu advarer præsident Trump sin tyrkiske kollega, efter de to Nato-allierede er kommet på kollisionskurs

Tyrkiske styrker rykker over den syriske grænse for at bekæmpe kurderne langs grænsen. Kampene har på kort tid udviklet sig til et regulært blodbad, fortæller en kurdisk kommandant. Video: AP/DHA
Annonce:
Følg Samfund

I sidste uge indledte Tyrkiet en krig med bombefly og landtropper mod den kurdiske YPG-milits, der kontrollerer Afrin-regionen, som grænser op til netop Tyrkiet i det nordlige Syrien.

Dermed har præsident Recep Erdogan sat gang i en storpolitisk konflikt, der kan få alvorlige konsekvenser, mener blandt andet EU og USA. Folkets Forsvarsenheder, som YPG står for, har nemlig i årevis været trænet, bevæbnet og støttet af Tyrkiets Nato-allierede USA. YPG var frontgruppen i krigen mod Islamisk Stat i Syrien og en af hovedårsagerne til, at Raqqa blev befriet fra terror-organisationens greb.

Tyrkiet bomber USA-støttet kurdisk milits i Syrien

Manden, der har ledt den årelange krig mod IS og nu leder forsvarskrigen mod Tyrkiet, hedder Bahjat Abdo. Han fortæller i et telefon-interview med det norske medie VG, at den tyrkiske offensiv har været særdeles blodig de seneste par dage:

Annonce:

- Tyrkiet har bombet området fire dage i træk fra luften og fra bakkerne omkring os. Beskydningen er konstant, og de skelner ikke mellem civile og ikke-civile. Alt bliver bombet. Det er et blodbad.

I årevis har kurderne kæmpet for deres eget land, men irakerne og især tyrkerne har ikke ønsket at afstå landområder til befolkningsgruppen, der i stedet er blevet stemplet som terrorister. I kølvandet på den syv år lange og blodige borgerkrig i Syrien er der nu åbnet en mulighed for, at kurderne kan komme tættere på det mål, men det vil tyrkerne ikke tillade, siger YPG-kommandanten:

- Vi har ventet på dette øjeblik i syv år, siden borgerkrigen i Syrien brød ud. Til trods for at de (tyrkerne red.) har bombet os nogle gange, så er det først nu, at de har rettet deres opmærksomhed mod os. De ønsker at eliminere os.

Artikel fortsætter under billedet ...

Bahjat Abdo leder YPG's forsvar mod tyrkiske bombefly i det nordlige Syrien. Foto: Hawar news agency
Bahjat Abdo leder YPG's forsvar mod tyrkiske bombefly i det nordlige Syrien. Foto: Hawar news agency
 

Annonce:

Trump advarer Erdogan
Den tyrkiske offensiv i Syrien blev erklæret af Præsident Erdogan lørdag i en tv-tale. I samme tale slog han samtidig fast, at den tyrkiske hær også vil udbygge deres operation til byen Manbij, som også er kontrolleret af kurdere, selvom den ligger 100 kilometer øst for Afrin.

Men den udmelding har skabt massiv politisk uro i Washington. Manbij er nemlig hjem for en amerikansk styrke, der nu kan komme i fare under kampene. Derfor har den amerikanske præsident, Donald Trump, onsdag advaret Erdogan i en telefonsamtale:

'Præsident Trump opfordrer Tyrkiet til at udøve forsigtighed og undgå enhver militær aktion, der kan risikere en konflikt mellem tyrkiske og amerikanske styrker. Derudover opfordrer han Erdogan til at skrue ned for kampene og undgå civile tab', skriver Det Hvide Hus i en pressemeddelelse.

EU's udenrigsminister, Federica Mogherinini, har også udtrykt sin store bekymring om den mulige eskalering af konflikten mellem kurderne og tykerne i Syrien.

Artikel fortsætter under billedet ...

Tyrkiske tropper gør sig klar til kamp mod kurderne i den YPG-kontrollerede Afrin-region i Syrien. Foto: Ritxau Scanpix/BULENT KILIC
Tyrkiske tropper gør sig klar til kamp mod kurderne i den YPG-kontrollerede Afrin-region i Syrien. Foto: Ritxau Scanpix/BULENT KILIC

Annonce:

USA støtter terrorister
Der er dog ingen umiddelbare tegn på, at Tyrkiet har tænkt sig at stoppe med deres militære aggression i Syrien, før de har sikret deres grænse. Dermed ser det ud til, at en mulig konflikt mellem de to Nato-allierede kan være lige på trapperne. Og der har været flere tegn på spændinger mellem de to lande. Tilbage i december erklærede præsident Erdogan, at USA hjælper terrorister nær den tyrkiske grænse:

- USA har indrømmet, at de bygger en hær af terrorister langs vores nationale grænse. Det er vores pligt at kvæle dette forsøg, før det bliver en realitet. Denne hær (YPG red.) skulle kaldes 'forrædernes hær'.

- Så snart denne 30.000 mands store hær kommer under pres, vil de være de første til at rette deres våben mod amerikanske soldater, sagde han ifølge CNN under en tale ved åbningen af et energiselskab.

Men den udmelding falder Bahjat Abdo for brystet. Han mener, at kurderne med deres kamp mod diverse terror-organisationer har bevist, at de er på demokratiets side:

Annonce:

- Alle de mænd og kvinder, som har ofret deres liv og bidraget i kampen mod IS og Al-Qaeda, bliver nu kaldt terrorister af Tyrkiet. Hvordan kan de gøre det? Vi kæmper for at fjerne disse terror-organisationer. Vi består af kurdere, arabere, muslimer og kristne, som ønsker fred. Det er trist, at de kalder os terrorister.

Artikel fortsætter under billedet ...

Her krydser tyrkiske styrker grænsen til Syrien nær byen Hassa for at indlede operation 'olivengren'. Foto: Ritzau Scanpix/BULENT KILIC
Her krydser tyrkiske styrker grænsen til Syrien nær byen Hassa for at indlede operation 'olivengren'. Foto: Ritzau Scanpix/BULENT KILIC

Kort om krisen

I Tyrkiet har præsident Recep Erdogan åbent erklæret krig mod kurdiske 'terrorister', der i årevis har kontrolleret den nordlige Afrin-region i Syrien med tilladelse fra regimet i Damaskus.

USA har i lang tid støttet den kurdiske milits-gruppe YPG, der kæmper for et frit Kurdistan. Men USA og Tyrkiet er allierede gennem deres fælles medlemskab af forsvarsalliancen Nato, og derfor er de nu i konflikt med hinanden.

YPG betyder Folkets Forsvarsenheder. Gruppen består af både mænd og kvinder, og det var med YPG i spidsen, at Islamisk Stat blev nedkæmpet i højborgen Raqqa i Syrien.  

Tyrkiet frygter, at kurderne vil oprette en selvstændig stat i det nordlige Syrien, ligesom Peshmerga-kurderne forsøger at gøre i det nordlige Irak, efter man også der har fordrevet det meste af IS.

Angriber Tyrkiet Manbij, kan det komme til direkte skududveksling mellem amerikanske og tyrkiske militærstyrker, da amerikanerne i samarbejde med den kurdiske milits forsøger at genopbygge og kontrollere området.

Flere amerikanske eksperter vurderer, at USA vil indføre sanktioner mod Tyrkiet, hvis ikke de stopper deres militære aggressioner i det nordlige Syrien.

 

Læs mere om konflikten her
Erdogan: Tyrkiet har indledt de facto-operation på syrisk jord
Premierminister: Tyrkisk militær er gået ind i syrisk region
Tyrkiets hær skyder mod kurdere inde i Syrien

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

... Se billederne

Annonce:
Er det et tricktyveri, hr Wammen?
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce: