Storskyldner har skjulte selskaber i Panama

Ejendomsmatador købte i hemmelighed et anonymt selskab i Panama - før nogen i offentligheden anede, at alt var ved at ramle for ham økonomisk

Med en gæld på 350 millioner kroner til Roskilde Bank var ejendomsmatador Jens Juul-Hansen med til at drive banken i døden op til finanskrisen i 2008.

Men allerede i januar 2007 begyndte Jens Juul-Hansen at afvikle de mere end 40 ejendomsselskaber, som havde lånt de mange millioner i Roskilde Bank. Samtidig købte han i hemmelighed, gennem Nordea i Luxembourg, et anonymt selskab i Panama.

Det skriver Politiken søndag.

Selskabet i Panama blev oprettet i juni 2007, før nogen i offentligheden anede, at alt var ved at ramle for Jens Juul-Hansen.

Advokatfirmaet Mossack Fonseca sikrede, at ingen kunne forbinde selskabet med Juul-Hansens danske fallitbo. Stråmænd blev indsat i ledelsen, selskabet udstedte navnløse aktier. En hemmelig fuldmagt viser, hvem der den dag i dag råder over selskabet og kontoen hos Nordea: Jens Juul-Hansen og hans hustru, Ulla.

Selskabet og kontoen afsløres først nu af dokumenter i Panama Papers, lækagen af papirer fra Mossack Fonseca, som Politiken har adgang til.

Det har til dato været en hemmelighed mellem dem, advokaterne i Panama og Nordea. Da Jens Juul-Hansen i 2010 blev erklæret personligt konkurs med en gæld til Roskilde Bank på 351 millioner kroner, fik konkursboet intet at vide om selskabet i Panama og kontoen i Luxembourg.

Det kan være ulovligt, siger Lars Bo Langsted, juraprofessor ved Aalborg Universitet: »I forhold til personlig konkurs skal han lægge alle aktiver frem, uanset om de befinder sig uden for landets grænser og for eksempel er ejet af et selskab i Panama, som han reelt ejer«.

Henrik Bjerre Nielsen, direktør for Finansiel Stabilitet, der overtog ruinerne af Roskilde Bank, vil ikke kommentere den konkrete sag, men siger til Politiken:

»Har vi indtryk af, at der er noget, vi ikke har fået at vide, er vi da særdeles interesserede i det. Hvis man unddrager kreditorerne penge, som man skylder dem, er det en alvorlig sag«.

18 kommentarer
Vis kommentarer