Annonce:
Annonce:

Stort dansk gennembrud: Identificerede 150 pushere på få timer

Politiet kan nu spore kriminelle, der handler ulovligt på det såkaldte mørke net

I den allermørkeste del af internettet – det såkaldte ’mørkenet’ – har kriminelle hidtil kunne handle lyssky ydelser uden at blive opdaget. Foto: All Over
I den allermørkeste del af internettet – det såkaldte ’mørkenet’ – har kriminelle hidtil kunne handle lyssky ydelser uden at blive opdaget. Foto: All Over
Annonce:
Følg Samfund

Nu kan man som forbryder ikke længere føle sig sikker, bare fordi man går inkognito på det såkaldte ’mørkenet’. Nye danske metoder gør det nemlig muligt at afsløre og straffe ulovligheder på den mørke side af internettet.

Det skriver Anklagemyndigheden i en pressemeddelelse.

Hidtil har det været muligt for kriminelle at handle anonymt på ’mørkenettet’, fordi det ikke har været muligt at spore kommunikation mellem afsendere og modtagere af bitcoins. Men det er altså slut nu, forklarer Kim Aarentrup, som er leder af Rigspolitiets Nationale Cyber Crime Center (NC3), i pressemeddelelsen.

- Sporene ligger der, og de kriminelle kan ikke fjerne dem, forklarer han.

Det er takket være it-ingeniører fra NC3, at man nu kan forfølge de virtuelle spor. De har skabt, hvad Kim Aarenstrup kalder ’en ny tilstand inden for efterforskning og strafforfølgning’.

Annonce:

Det virker
Gennembruddet består af en blanding af forskellige nye kompetencer, metoder og teknologier, der altså gør det muligt at spore og bevise ulovlige handler på ’mørkenettet.

Ved hjælp af den nye tilgang og metode, har NC3 allerede nu kunne levere beviser til to straffesager omhandlende narkohandel, der har medført længere fængselsstraffe.

Og succesen fortsætter, forklarer Kim Aarenstrup.

- To medarbejdere kunne på en eftermiddag identificere 150 mistænkte narkohandlere på mørkenettet. De sager bliver der nu arbejdet videre med. Analysemetoden skaber uanede muligheder for at afsløre kriminelles transaktioner med bitcoins, forklarer han.

Det er ikke kun narkohandel, som NC3 nu kan holde øje med. Det drejer sig også om handel af børneporno, kreditkortoplysninger, lejemord, våben, overfald, hacking og afpresning.

Internationalt fokus
Det danske gennembrud får stor opmærksomhed internationalt. En lang række politimyndigheder i andre lande følger interesserede med.

NC3 har tidligere været vært ved en international cyber crime-konference om analysemetoden. Her deltog blandt andre Europol og de amerikanske politimyndigheder.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Har du vildledt Folketinget, Ellemann?
Annonce:
Annonce:

... Se billederne

Annonce:
Annonce: