Stort fald i ledigheden blandt ufaglærte

Flere ufaglærte er kommet i arbejde. Det kan være et tegn på begyndende flaskehalsproblemer, advarer DA

Ledigheden blandt ufaglærte, der kun har en folkeskoleprøve i bagagen, er faldet markant, viser en analyse. Det sker, selv om konkurrencen om de ufaglærte job er blevet markant hårdere de senere år.

Det skriver Berlingske mandag.

Den svageste gruppe af ledige, de ufaglærte, der kun har en folkeskoleprøve i bagagen, har klaret sig bedst, når det gælder om at komme ud af ledighedskøen.

Det viser en ny analyse fra Dansk Arbejdsgiverforening baseret på de senest tilgængelige tal fra Danmarks Statistik og Beskæftigelsesministeriets forløbsdatabase Dream.

Helt konkret er antallet af ledige ufaglærte med kun en grunduddannelse faldet med hele 31 procent eller 14.800 personer fra uge 12 i 2013 til uge 12 i 2015.

Faldet er betydeligt større end for alle andre uddannelsesgrupper. Samlet faldt antallet af registrerede ledige i perioden med 18 procent eller 27.000 personer. Uge 12 er valgt, fordi den betragtes som en særligt repræsentativ uge.

Ifølge chefkonsulent i Dansk Arbejdsgiverforening Jørgen Bang-Petersen viser tallene, at ufaglærte også har en chance på arbejdsmarkedet.

- Tallene leder os til at sige, at der er et stort arbejdsmarked for ufaglærte, og at man skal passe på med at tale om, at denne gruppe er på vej ud af arbejdsmarkedet.

- Samtidig viser historien, at når ledigheden blandt ufaglærte falder markant, kan det være et tegn på, at vi bevæger os hen mod en situation, hvor det bliver sværere for virksomhederne at finde kvalificeret arbejdskraft, og hvor risikoen for flaskehalse stiger, siger Jørgen Bang-Petersen til Berlingske.

21 kommentarer
Vis kommentarer