Stort politiopbud: København får besøg af en høg

Hans Jørgen Bonnichsen, tidligere operativ PET-chef, forudser stort sikkerhedsopbud onsdag i forbindelse med USA's udenrigsministers besøg - Black Lives Matter demonstrerer foran ambassade

Udenrigsminister Jeppe Kofoed (S) kalder Pompeos besøg for en 'unik mulighed' for at opbygge et stærkt samarbejde med USA i den arktiske region. Video: Ritzau Scanpix
Følg Samfund

København vil ikke blive forvandlet til en afspærret sikkerhedszone med masser af synlige, uniformerede betjente i gadebilledet, når USA's kontroversielle udenrigsminister Mike Pompeo i dag slår vejen forbi for en kort bemærkning.

Det er Jørgen Bergen Skov, chefpolitiinspektør i Københavns Politi, og Hans Jørgen Bonnichsen, tidligere operativ chef i PET, enige om.

Men den pensionerede ekspert i sikkerhedsspørgsmål vurderer, at politiets og PET's forebyggende indsats vil være helt oppe 'i gearing' og på 'det højeste niveau' lige under USA's præsident Donald Trump, som sidste år aflyste en planlagt visit i Danmark

- Mike Pompeo er kendt for at have ret markante holdninger. Han må nok betragtes som en udenrigspolitisk høg. Der er uden tvivl en del mennesker, som bestemt ikke synes om ham, vurderer Hans Jørgen Bonnichsen.

Kørsel med udrykning
Den tidligere PET-chef mener, at befolkningen stort set ikke vil bemærke den kendte statsmands kortvarige besøg og frokostaftale med den danske udenrigsminister Jeppe Kofod (S).

- Det vil måske kun være en enkelt kørsel med udrykning, siger Hans Jørgen Bonnichsen.

Danmarks udenrigsminister Jeppe Kofoed (S) besøgte sidste år sin kollega. Mike Pompeo, i Washington DC. Foto: Olivier Douliery/Ritzau Scanpix
Danmarks udenrigsminister Jeppe Kofoed (S) besøgte sidste år sin kollega. Mike Pompeo, i Washington DC. Foto: Olivier Douliery/Ritzau Scanpix
 

Københavns Politis ledelse holder rutinen tro kortene omkring sikkerhedsopbudet og politiets konkrete opgaver helt tæt ind til kroppen. Chefpolitiinspektør Jørgen Bergen Skov vil kun ud med en enkelt sætning.

- Vi forventer ikke, at den almindelige borger vil blive påvirket i væsentlig grad af besøget, og vi vil selvfølgelig løbende orientere, hvis der for eksempel bliver behov for enkelte trafikale omlægninger eller lignende, siger Jørgen Bergen Skov.

Det er uvist. nøjagtig hvornår Mike Pompeo ankommer til København.

Demonstration ved ambassade
Hans Jørgen Bonnichsen vurderer, at det giver en ekstra sikkerhedsbarriere, at det toppolitiske besøg blev varslet for få dage siden, og at politiet sidste år opnåede en del nyttig træningserfaring i forberedelserne til Trumps aflyste besøg.

- Mike Pompeo kan gå døgnet i møde med stor sindsro. PET har haft øjnene åbne og haft et stærkt efterretningssamarbejde med Secret Service og CIA, siger Bonnichsen, der også hæfter sig ved, at udenrigsministeren kun er få timer i Danmark, og at der ikke er lagt flere arrangementer i byen ind i lynvisitten.

Der er anmeldt en demonstration i forbindelse med Mike Pompeos besøg. Black Lives Matter Danmark har indkaldt til demonstration foran Den Amerikanske Ambassade fra klokken 16.30 til 18.30. Demonstrationen er en støtte til den store protestbevægelse i USA i kølvandet på politiets drab på den sorte mand George Floyd.

Black Lives Matter Danmark kræver, at den danske regering bruger anledningen til at kritisere USA's undertrykkelse, kriminalisering og mord på sorte og brune.

Det ventes, at de to toppolitikere vil diskutere globale emner som handel, Covid19 og Kinas ageren i Hongkong og også arktiske forhold. Grønlandske politikere er også inviteret til at deltage.

Pompeo: Massive beviser på at virus kom fra laboratorie i Kina

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Nej Lars, dansk politik har ikke brug for dig – det er omvendt