Annonce:
Annonce:

Straffet for at give ansat mere i løn

Restaurantejer Gitte Jensen føler sig mistænkeliggjort af myndighederne, efter at hendes kok har fået afslag på at blive i Danmark og arbejde

Annonce:
Følg Samfund

Står du og din arbejdsplads i en lignende situation? Kontakt journalisterne her.

Det var en følelse af chok, der gennemstrømmede restaurant-ejer Gitte Jensen, da svaret tikkede ind en fredag i slutningen af september:

Hendes argentinske kok havde fået afslag på sin ansøgning om at få arbejds- og opholdstilladelse i Danmark. Han havde nu få uger til at pakke sit liv sammen og forlade landet.

- Jeg forstår det ikke. Det er min virksomhed, og jeg burde selv have lov til at bestemme, hvem jeg vil have ansat, siger Gitte Jensen til Ekstra Bladet.

Parat til at betale
Den 50-årige aalborgenser driver restauranten Meat i Aalborg og har gjort det i ti år. Det er især årsagen til afslaget, der støder hende.

Annonce:

SIRI - Styrelsen for International Rekruttering og Integration - vurderer nemlig i sit afslag til kokken Horacio Erausquin, at 'der er en formodning om, at det ansættelsestilbud, der danner grundlag for din ansøgning om opholdstilladelse, ikke er reelt.'

Artiklen fortsætter efter billedet ...

Afslaget har haft store konsekvenser for Gitte Jensens restaurant. - Jeg kan godt forstå, at der kan være nogle, der søger og ikke har reelle hensigter. Men det er ikke Horacio, slår hun fast. Foto: René Schütze
Afslaget har haft store konsekvenser for Gitte Jensens restaurant. - Jeg kan godt forstå, at der kan være nogle, der søger og ikke har reelle hensigter. Men det er ikke Horacio, slår hun fast. Foto: René Schütze

Det begrunder de blandt andet med, at Gitte og Horacio først søgte under en anden ordning, hvor de angav en lavere løn og en anden stilling - og fik afslag.

Derefter valgte de at søge efter den såkaldte beløbsordning. Men for at gøre det skal ansøgeren tjene en månedsløn på cirka 37.100 kroner eller mere.

- Jeg står i et kæmpe dilemma og tænker 'okay, er jeg villig til at betale Horacio den løn for at kunne beholde ham og få ro på min virksomhed?'. Og så kommer jeg frem til, at det er jeg, fortæller Gitte Jensen.

Annonce:

Fælden klapper
Gitte Jensen besluttede sig derfor for at forfremme Horacio fra kok til køkkenchef og give ham en lønforhøjelse. Det gav god mening, for Gitte og de resterende medejere havde store fremtidsplaner for restauranten, og mange af dem skulle Horacio føre ud i livet.  

Men her klappede fælden altså; for det er på grund af netop forfremmelsen og lønforhøjelsen, at SIRI mistænker, at ansættelsesgrundlaget ikke er reelt.

Styrelsen tror således ikke på, at Horacio rent faktisk skal arbejde som køkkenchef i restauranten, ligesom de heller ikke mener, at han har høje nok kvalifikationer til at skulle modtage så høj en løn.

Det fremgår af afslaget, som du kan læse uddrag af herunder.

Derfor fik de afslag

Sådan lyder dele af begrundelsen for SIRI's afslag:

'Efter en samlet vurdering af sagens oplysninger finder vi, at der er en formodning for, at det ansættelsestilbud, der danner grundlag for din ansøgning om opholdstilladelse, ikke er reelt.

Vi har desuden en formodning om, at det afgørende formål med den tilbudte ansættelse er at skaffe dig et ophold, som du ellers ikke ville kunne opnå. Ved afgørelsen har vi vurderet, at det ikke er troværdigt, at du skal arbejde som køkkenchef hos Restaurant MEAT ApS, selvom dette fremgår af ansøgningen.

Vi har i den forbindelse lagt vægt på, at det af din ansøgning af 22. juni 2020 om opholds- og arbejdstilladelse efter udlændingelovens § 9 a, stk. 2, nr. 7, (ansættelse på baggrund af særlige individuelle kvalifikationer), fremgår at du skal arbejde som souschef hos Restaurant MEAT ApS, og at den månedlige bruttoløn er på 27.000 kr.

Vi har endvidere lagt vægt på indholdet af de beskrevne arbejdsopgaver, jf. bilaget til ansættelseskontrakten i nærværende sag.

Vi har endvidere lagt vægt på, at virksomheden, ud over dig, med direkte relation til køkkenet i forvejen beskæftiger en køkkenchef, som efter det oplyste tjener 35.000 kr. om måneden, og at du således er tilbudt en løn, der er højere.

Vi har endvidere lagt vægt på, at virksomheden herudover kun beskæftiger tre andre kokke samt en kokkeelev.

På baggrund af dette finder vi det ikke troværdigt, at du skal arbejde som køkkenchef hos Rest, men vi vurderer derimod, at du skal arbejde som kok.

Vi skal hertil bemærke, at ejeren af Restaurant MEAT ApS, jf. skrivelse af 1. juni 2021, har anført, at man på baggrund af myndighedernes krav om aflønning har tilbudt dig en gage, der er udover det sædvanlige i branchen, og at den tilbudte løn udelukkende er baseret på myndighedernes krav.

(...)

Det er endvidere indgået i grundlaget for vores vurdering, at du har anført, at ejeren af Restaurant MEAT ApS siden marts 2020 via Facebook og jobcenteret i Aalborg har ledt efter kokke, at hun har afholdt interviews med syv kandidater, som enten ikke var interesserede i stillingen eller ikke havde de nødvendige kvalifikationer.

Det er endvidere indgået i grundlaget for vores vurdering, at ejeren af Restaurant MEAT ApS har anført, at man prøver på at være klar og blive stærkere til genåbningen af restauranten, da man tror på at man får meget travlt, når man åbner, hvorfor det er meget vigtigt at have dig i teamet, at du har arbejdet for restauranten siden september 2019, at du har formået at styrke teamet, reducere fejl og skabe et fremragende arbejdsmiljø samt introducere nye internationale smage til restaurantens menu, at restauranten de seneste måneder har ændret sit koncept, hvilket reducerer antallet af kunder og skaber en mere eksklusiv service og mad, som man har brug for, at du skal være en del af, da det er dig som det hele egentligt var baseret på, at man i den tid, man har manglet dig har afholdt 14 samtaler med eventuelle kokke, at ingen af dem kan eller vil bestride jobbet, at man i forbindelse med covid-19 har besluttet at ændre konceptet på restauranten og opgradere menukortet, således at kvalitet og tid til gæsten kommer mere i fokus, og at der satses på mad ud huset samt grillskole og events både i restauranten og ude hos kunderne.

(...)

Vi har herved lagt vægt på, at du er tilbudt en månedlig bruttoløn på 37.000 kr., der netop betyder, at du lønmæssigt vil kunne blive omfattet af beløbsordningen for ansøgninger indgivet i 2020.

Endelig har vi lagt vægt på, at formålet med beløbsordningen er at tiltrække højtuddannet arbejdskraft og udlændinge til ansættelser i funktioner, som kræver særlige kvalifikationer, der er efterspurgte af virksomheder her i landet, hvilket vi ikke finder, at dine kvalifikationer eller ansættelses art indeholder og opfylder.

- Hvad tænker du om, at man sætter et lønkrav, og så straffer man jer med et afslag, når I forsøger at leve op til det?

- Jamen, hvis jeg kan fremvise en underskrevet kontrakt, og hvis jeg synes, han er pengene værd, hvorfor skal de så beslutte, at jeg ikke må have ham ansat i min restaurant?

Annonce:

- Og ja, det er da 'mærkeligt', at jeg lige har bestemt mig for, at han skal have 37.000 kroner i løn. Men det er da heller ingen hemmelighed, at det skyldes, at det er den løn, de forlanger, for at vi kan søge, siger Gitte Jensen.

Artiklen fortsætter efter billedet ...

- Selvfølgelig vil jeg helst have Horacio. Men skulle der komme en anden, der har kvalifikationerne, er jeg åben for det. Der er bare ikke nogen, fortæller Gitte Jensen om den store kokke-mangel i Danmark. Foto: René Schütze
- Selvfølgelig vil jeg helst have Horacio. Men skulle der komme en anden, der har kvalifikationerne, er jeg åben for det. Der er bare ikke nogen, fortæller Gitte Jensen om den store kokke-mangel i Danmark. Foto: René Schütze

Har måttet fyre tjenere
Det har haft enorme konsekvenser for Meat, at Horacio ikke arbejder der længere.

Restauranten er således nødt til at holde lukket til frokost, ligesom den har måttet skære ned på antallet af gæster, fordi der ikke er nok køkkenpersonale til at løfte arbejdsbyrden.

Derudover har Gitte Jensen været nødt til at fyre flere tjenere, fordi der ikke var nok for dem at lave.

- Og nu går vi og overvejer, om vi også er nødt til at begynde at holde lukket mandag og tirsdag.

Det er uvist, hvad fremtiden bringer for Restaurant Meat i Aalborg. Foto: René Schütze
Det er uvist, hvad fremtiden bringer for Restaurant Meat i Aalborg. Foto: René Schütze

- Hvorfor kan du ikke bare ansætte en dansker?

- Jamen, der er ikke nogen at ansætte. I de efterhånden mange samtaler, vi har holdt, har der måske været tre danskere iblandt. Størstedelen af dem, vi har talt med, er desuden henvist fra jobcenteret og er egentlig slet ikke interesserede i stillingen, siger Gitte Jensen.

Annonce:

- Jeg synes virkelig, jeg har gjort alt, hvad jeg kunne.

Gitte Jensen er langtfra den eneste, der oplever store problemer med beløbsordningen.

Tal, som Ekstra Bladet har fået aktindsigt i, viser, at der i 2021 kun er ni udenlandske medarbejdere inden for hotel- og restaurantbranchen, som har fået godkendt deres ansøgning om en arbejds- og opholdstilladelse efter at have søgt gennem ordningen.

Det kan du læse mere om her.

Tesfaye og SIRI: Vi overvejer at ændre praksis

Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) afviser at stille op til et interview om beløbsordningen.

I et skriftligt svar erkender ministeren, at Udlændingenævnet har omgjort flere af SIRI's afgørelser, og at det har givet anledning til at 'overveje, om praksis skal justeres' på området.

'Der verserer fortsat en række klagesager ved det uafhængige Udlændingenævn om netop denne nye regel om afslag på baggrund af formodning om, at ansættelsesforholdet ikke er reelt. Her sidder der en dommer for bordenden, og det bliver i sidste ende dem, der skal vurdere, hvordan loven skal fortolkes i praksis. Jeg ved, at de første par sager i Udlændingenævnet allerede er afgjort, og at nævnets afgørelser har givet SIRI anledning til at overveje, om praksis skal justeres,' skriver Mattias Tesfaye.

Ministeren foreslår desuden, at restauranterne i stedet for beløbsordningen forsøger sig med positivlisten, hvor der er mulighed for at rekruttere arbejdskraft udenfor Danmarks grænser inden for brancher med mangel på arbejdskraft.

Men tal fra SIRI, som Ekstra Bladet har fået aktindsigt i, viser, at der på denne ordning heller ikke er mange kokke, der slipper igennem nåleøjet.

Således har kun fem kokke fået tilladelse på denne ordning i 2021. Det har ikke været muligt at få oplyst, hvor mange, der har fået afslag.

Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) foreslår, at restauranterne i stedet for beløbsordningen forsøger sig med positivlisten. Men også her bliver få godkendt. Foto: Jens Dresling
Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) foreslår, at restauranterne i stedet for beløbsordningen forsøger sig med positivlisten. Men også her bliver få godkendt. Foto: Jens Dresling
 

Mangel på arbejdskraft indgår ikke i vurdering
Også SIRI oplyser, at de overvejer at justere praksis på området. Det sker i et mailsvar til Ekstra Bladet, som du kan læse uddrag af her:

'I forhold til dit spørgsmål vedrørende lønkrav kan det hertil oplyses, at hvis lønnen ligger 'over beløbsgrænsen i beløbsordningen, med mere end 20 pct. over medianlønnen for den pågældende stillingskategori, vil formodningen som udgangspunktet være, at ansættelsesforholdet ikke anses for reelt, medmindre eksempelvis udlændingens individuelle kvalifikationer åbenbart kan begrunde lønniveauet…' jf. bemærkningerne til lov nr. 2195 af 29. december 2020.

Der er ikke i lovbemærkningerne lagt op til, at mangel på arbejdskraft eller vanskeligheder ved her i landet at skaffe den netop efterspurgte arbejdskraft kan indgå som et kriterium i vurderingen af, om ansættelsen er reel.

(...)

Vi har siden loven trådte i kraft etableret en praksis på baggrund af vores fortolkning af lovens ordlyd, samt forarbejderne til bestemmelsen. Styrelsen har for nylig offentliggjort et praksisnotat på styrelsens hjemmeside, der kan findes her.

Såfremt en ansøger er uenig i en afgørelse truffet af os, er det altid en mulighed, at vores afgørelse kan påklages til Udlændingenævnet, som er et uafhængigt domstolslignende organ.

Dette har nogle ansøgere, der har fået afslag på opholdstilladelse efter beløbsordningen, allerede gjort, og vi har for nylig modtaget nogle afgørelser fra Udlændingenævnet, der giver anledning til, at SIRI er ved at vurdere, om praksis på området skal justeres.'

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Spar med
Elpris LIGE NU
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:

Mest læste lige nu

De lovlydige straffes, alle de andre går fri
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: