Strid atter bilagt: Ukrainerne får russisk gas i marts

Rusland og Ukraine enes med hjælp fra EU om russiske gasleverancer til ukrainerne indtil slutningen af marts.

Ukraine har lovet at lægge tilstrækkeligt med penge på bordet for at sikre sig russiske gasleverancer måneden ud.

Det er resultatet af et langvarigt krisemøde mandag i Bruxelles, hvor EU nok engang har ageret mægler i gasstriden mellem Ukraine og Rusland, som trods gentagne aftaler gang på gang er genopblusset.

Denne gang har ukrainerne nægtet at betale for den gas, der leveres til de områder i det østlige Ukraine, som kontrolleres af prorussiske separatister.

- Jeg er glad for, at det er lykkedes os at sikre, at ukrainernes forsyningsbehov bliver opfyldt i henhold til vinterpakken, siger Maros Sefcovic, EU-Kommissionens næstformand med ansvar for energiunionen, ifølge nyhedsbureauet AFP.

Han henviser dermed til en gasaftale, som udløber 31. marts, og som Rusland havde truet med at ophæve, så gashanerne til det urohærgede naboland allerede ville blive lukket tirsdag.

Det ville i givet fald også være gået ud over gasleverancerne til EU.

- Det beroliger mig, at gasforsyningerne til EU-markederne fortsat er sikret, siger Sefcovic ifølge nyhedsbureauet dpa.

Den statsejede russiske gasgigant Gazprom vil dog kun levere de mængder gas, som Ukraine betaler for på forhånd. Ifølge den russiske energiminister, Aleksander Novak, har hans ukrainske kollega, Vladimir Demtsjijin, forsikret, at regningerne vil blive betalt.

31 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere