Strid om knivforbud: Hvad bliver det næste - Gaffelforbud?

Et forslag om at forbyde beboere på psykiatriske bosteder at have knive på deres værelser skaber splittelse mellem de fagforbund, der organiserer medarbejderne på landets bosteder. Det skriver Avisen.dk.

Socialpædagogernes formand mener ikke, at et knivforbud vil løse problemerne. Modelfoto: Colourbox
Socialpædagogernes formand mener ikke, at et knivforbud vil løse problemerne. Modelfoto: Colourbox

Benny Andersen, formanden for Socialpædagogernes Landsforbund, mener ikke, at et knivforbud løser de grundlæggende problemer.

- Det er alt for nemt at foreslå knivforbud. Det er er udtryk for populisme og symbolpolitik. Og hvad bliver det næste? Gaffelforbud, spørger Benny Andersen.

Formanden for FOA, Dennis Kristensen, kalder derimod et knivforbud under en eller anden form for 'almindelig sund fornuft':

- Jeg er optaget af, at medarbejderne er i live på bostederne, siger Dennis Kristensen til Avisen.dk.

Socialborgmester i Københavns Kommune, Jesper Christensen (S), efterlyste for nylig et forbud mod, at psykisk syge beboere må have knive på værelserne på psykiatriske bosteder. Borgmesterens opfordring fulgte i kølvandet på, at det kom frem, at medarbejdere på et bosted i Bagsværd var blevet truet af en beboer med to store knive.

Efter borgmesterens opfordring har socialminister Mai Mercado (K) nedsat en arbejdsgruppe, som skal undersøge muligheden for, om man på en hensynsfuld måde kan indføre forbud mod knive på bosteder.

- Arbejdsgruppen skal se på mulige modeller for, hvordan man kan lave et forbud mod knive hos de særligt udadreagerende og truende borgere på botilbud. Jeg afventer arbejdsgruppens afrapportering, før jeg tager stilling til, hvilke konkrete tiltag der skal til for at få bremset volden på botilbuddene, så vi undgår flere forfærdelige episoder, skriver Mai Mercado i en mail til Avisen.dk.

Står det til socialpædagogernes formand, er det imidlertid en anden vej, man skal gå. Man skal søge årsagen til, hvad der giver en beboer får trang til at true med kniv, mener Benny Andersen.

- Mennesker er ikke født farlige, og derfor vil vi med et forbud få et helt forkert syn på de mennesker, der opholder sig på bostederne, siger Benny Andersen.

FOA-formand Dennis Kristensen kalder socialpædagogernes tanker for 'gode og smukke,' men han mener samtidig, at fem drab på bosteder de seneste fire år plus en række andre hændelser vidner om, at der er behov for handling.

- Det handler om både at beskytte beboerne og medarbejdere. Det kan ikke blive ved med at gå som hidtil, hvor der er knive involveret i rigtig mange hændelser. Alene det at en beboer truer med at hente en kniv, påvirker de ansatte hverdag, siger Dennis Kristensen, som ikke vil lægge sig fast på, hvordan et knivforbud skal formuleres. Der kan være tale om forbud gældende for bestemte institutioner eller bestemte beboere, mener han.

Der findes ikke specifikke regler om beboeres omgang med knive på bosteder. De ansatte agerer efter servicelovens regler om magtanvendelse.

11 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere