Studerende: Fokus på karakterer gør stoffer fristende

Det kommer ikke bag på formand for de studerende, at nogle må ty til medicin for at klare studierne

(Foto: Jan Sommer)
(Foto: Jan Sommer)

Et fuldtidsstudium og et studiejob kan være så krævende, at studerende må ty til medicin og stoffer for at klare sig igennem de lange arbejdsuger.

Det siger Yasmin Davali, som er formand for Danske Studerendes Fællesråd, efter nye tal ifølge Berlingske viser, at otte procent af medlemmerne af Djøf Studerende tager opkvikkende stoffer og medicin for at præstere bedre.

- Det er ekstremt trist, men heller ikke særlig overraskende, siger Yasmin Davali.

Det er blandt andet koffeinpiller og ADHD-medicinen Ritalin, som studerende bruger for at fremme deres egen præstation. Ud over præstationsfremmerne er der også studerende, som tager det opkvikkende modafinil eller de stressnedsættende betablokkere.

- Det er jo ikke de studerende selv, der beslutter, hvor meget arbejdspres de skal have. Studerende har både et studie, men også en hverdag der skal fungere, hvor man skal kunne betale sin husleje og kunne købe sine rugbrødsmadder, siger hun.

Ifølge Yasmin Davali er de studerende særligt presset af fremdriftsreformen, hvis formål er, at de studerende kommer hurtigere igennem deres studie.

- Vi har et uddannelsessystem, hvor mulighederne for at stoppe op og tage en pause bliver mindre, men hvor fokus på at præstere og fokus på karakterer bliver større. Og de ting hænger bare rigtig dårligt sammen, siger hun.

Spørgsmål: Er der virkelig ikke andre løsninger end at tage medicin?

- Det er det jo for nogle. Men det kommer ikke bag på mig, at der er studerende, der ikke kan se, hvordan man ellers skal klare det, siger Yasmin Davali.

Ifølge Berlingske fortæller uddannelsesinstitutionerne CBS og DTU, at de genkender problemet. Berlingske har desuden været i kontakt med elever fra professionshøjskoler og erhvervsakademier, der oplever det samme.

10 kommentarer
Vis kommentarer