Studerendes cpr-oplysninger lækket ved nedbrud

Studerende har ikke kunne sende deres ansøgninger til kandidatuddannelser videre grundet tekniske problemer kort inden deadline, der nu er blevet udskudt

Personfølsomme oplysninger har været frit tilgængelige på Stads.dk. (Foto: Polfoto)
Personfølsomme oplysninger har været frit tilgængelige på Stads.dk. (Foto: Polfoto)

Personfølsomme oplysninger om studerende har ligget frit tilgængelige på statens ansøgningsportal Dans, der bruges af flere universiteter, efter et teknisk nedbrud.

Problemerne er opstået i forbindelse med den deadline, som i nat klokken 24 indtræder for de studerende, der vil søge videre på en kandidat- eller masteruddannelse.

Det oplyser Ebba Ehlers, der er kontorchef i Center for IT hos Uddannelses- og Forskningsministeriet.

-  Vi har konstateret, at der er nogle studerende, der har set andres studerendes personlige data, og det tager vi selvfølgelig meget alvorligt. Af samme grund har vi også valgt at lukke det ned. Og lige nu arbejder vi med leverandørerne om at løse problemet, siger hun til Ekstra Bladet.

Hun ved ikke, hvor mange studerende der er blevet ramt af nedbrudet eller hvor lang tid, det har stået på.

- Jeg hørte om det i morges lidt før klokken 10, og der besluttede vi med det samme at lukke systemet ned.

Copenhagen Business School har orienteret Datatilsynet om et læk af fortrolige oplysninger om 1100 elever. (Foto: Googlemaps) Samfund Skole lækkede fortrolige oplysninger om 1100 elever

Hvor er den havnet?

En af de studerende, som er blevet ramt af nedbruddet, fortæller til Ekstra Bladet, at han sammen med sin kæreste prøvede hele aftenen i går at få sendt en ansøgning afsted. Derfor kan de fortrolige oplysninger have været fremme i adskillige timer.

- Vi fik kun én ansøgning igennem, men spørgsmålet er, hvor den er havnet, siger den studerende, som ikke har lyst til at offentliggøre sit navn af hensyn til sit studie. Ekstra Bladet kender hans identitet.

Derudover stødte han altså flere gange på fortrolige oplysninger for andre studerende.

- Lige pludselig opdaterede siden, og så kunne man se alle andres personlige oplysninger. Vi kunne se cpr-numre og beskeder og besvarelser fra universitetet til studerende, siger han.

Også på Syddansk Universitets Facebook-side bliver der harceleret over systemet.

- Man kan simpelthen ikke være det bekendt at tilbyde ansøgere så elendig og langsommelig ansøgningsportal, lige meget hvor travlt det må være omkring deadline, og endda en så usikker portal, at den hopper på andre ansøgers informationer med stor risiko for misbrug. Danske Universiteter har ramt bunden, skrev en bruger i går omkring klokken 23.

Krimi Læk af politikeres cpr-numre og hacking udløser retssag

Den samlede database over ejendomme i Danmark er blevet lagt frit ud på nettet. (Foto: AP) Teknologi Kæmpe dansk database lagt ud på nettet: Hemmelige adresser kan let søges frem

Deadline udskudt

Hvis man går ind på ansøgningsportalen Dans i dag, så mødes man af nedenstående besked, der fortæller, at deadlinen er udskudt grundet tekniske problemer.

 

Kontorchef Ebba Ehlers forventer, at systemet er oppe at køre igen mandag, men hvis det ikke holder stik, vil den blive udskudt igen, så de studerende kan få afleveret deres ansøgninger.

- Nu skal vi finde ud af, hvor stort et omfang der er tale om, og så må vi se, om det giver anledning til tiltag, siger hun.

5 kommentarer
Vis kommentarer