Studie: Daglig rengøring skader kvinder - men ikke mænd

Et nyt norsk studie konkluderer, at daglig rengøring kan være skadeligt for kvinder

Kvinder der gør rent dagligt får reduceret lungekapacitet, viser nyt studie. Foto: Ritzau
Kvinder der gør rent dagligt får reduceret lungekapacitet, viser nyt studie. Foto: Ritzau

Fremover kan det være en god idé, at det er manden i familien der svinger kost og spand, hvis man gør rent hver dag.

Nogenlunde sådan kan man tolke konklusionen i et nyt studie fra forskere ved universitetet i norske Bergen.

Forskerne har fulgt 6235 mænd og kvinder gennem tyve år, fra de i gennemsnit var 34 år gamle. Studiet påviser at kvinder, som dagligt gør rent i hjemmet, eller arbejder som rengøringshjælp, på langt sigt får en reduceret lungekapacitet, som svarer til at de har røget mellem 10 og 20 cigaretter dagligt gennem 20 år.

Ifølge hovedforskeren Øistein Svanes, som har en doktorgrad ved 'Klinisk institutt 2' på Universitetet i Bergen, er det dog stadig farligere at ryge end at gøre rent.

- Man kan ikke sammenligne rengøring og rygning, med tanke på hvor farligt det er. Rygning øger blandt andet også risikoen for lungekræft , samt hjerte og karsygdomme. Det gør rengøring ikke, udtaler han til NRK.

Det mest bemærkelsesværdige ved studiet er dog, at de mænd, der dagligt gør rent eller arbejder som rengøringshjælp, ikke blev påvirket af rengøringen:

- Blot 57 mænd af de mænd der deltager i undersøgelsen arbejder som rengøringshjælp. Det gør det selvfølgelig sværere, at opdage en eventuel forskel, forklarer Øistein Svanes, der alligevel har et godt bud på hvorfor mændene ikke fik reduceret lungekapaciteten. Kvinder er typisk mere sårbare end mænd, når det gælder kemisk eksponering:

- Andre studier indikerer, at når det f.eks. gælder cigaretrøg, eller træstøv, så skal der mindre til før kvinderne udvikler en sygdom.

Studiet konkluderer ikke på, hvilken type rengøringsmidler, der er mest skadelige, men Øistein Svanes har dette råd:

- Man kan godt tænke sig til at rengørings-sprays er de mest farlige. Selvfølgelig fordi man sprayer midlet ud i luften, som man derefter indånder. Det bedste råd er dog at undgå så mange kemikalier som muligt. De fleste rengøringsopgaver kan løses med en spand vand og en klud, konstaterer han i interviewet med NRK.

Studiet er desuden blev offentliggjort i American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine.

31 kommentarer
Vis kommentarer