Studie: Flere psykopater blandt topledere

Der kan være flere psykopater i ledende stillinger og på de højere poster i virksomheder end hidtil antaget, viser britisk forskning

Psykopater med høj intelligens er i stand til at snyde de følelsestest, som forskere bruger, viser ny forskning.
Psykopater med høj intelligens er i stand til at snyde de følelsestest, som forskere bruger, viser ny forskning.
Følg Samfund

En procent af befolkningen er psykopater. Blandt ledere er det tre procent. Det har i hvert fald været antagelsen blandt forskere ind til videre.

Men nu viser ny forskning, at psykopater med høj intelligens er i stand til at snyde de følelsestest, forskerne bruger for at udpege dem. Og dermed kan der gemme sig flere psykopater på chefgangene end hidtil antaget. Det viser et studie fra England, som offentliggøres i Magasinet Arbejdsmiljø.

Livsfarlige psykopater: Sådan genkender du dem

- Intelligente psykopater kan være i stand til at foregive følelser, da de er klar over deres personlighedsforstyrrelse og bevidste om, at de bliver stemplet negativt, hvis det kommer frem, at de er psykopater. Derfor foregiver de at være normale, forklarer Carolyn Bate, forsker i psykologi ved University of Huddersfield.

Hun har undersøgt 50 deltagere med en IK-test, en psykopati-test og en test af deres reaktioner på chokerende billeder. Psykopaterne med lav IK, men høj psykopati-score viste dels lavere følelsesmæssige reaktioner, dels en højere følelsesmæssig reaktion på billederne – tilsyneladende på grund af en følelse af spænding over det chokerende, billederne viste.

Tjek om din kæreste er psykopatisk

- Men dem med en øget intelligens og gennemsnitlig intelligens, der samtidig scorede højt på psykopati-scoren, havde nøjagtig de samme følelsesmæssige reaktioner, som dem der scorede lavt på psykopati-testen, fortæller Carolyn Bate.

Kan være gavnlige for visse erhverv

Carolyn Bate påpeger, at der er mange kategorier af psykopater. Psykopater i ledende stillinger er ifølge hende ofte charmerende og intelligente modsat dem, der er uberegnelige og har en tendens til at begå grusomme forbrydelser.

Hun anbefaler derfor, at man overvejer at screene for psykopater til lederstillinger. Hun mener dog ikke nødvendigvis, at det er problematisk, at intelligente psykopater færdes blandt ikke-psykopater.

- Det er blevet hævdet, at karakteristika for psykopati såsom hensynsløshed og karisma kan være gavnlig for visse erhverv. Derfor er det måske ikke så negativt, at folk med sådanne egenskaber findes i den almindelige befolkning, så længe vi har en måde at sikre, at de ikke får ekstremt indflydelsesrige positioner, mener Carolyn Bate til Magasinet Arbejdsmiljø.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Det er fuldstændig hat og briller