Annonce:
Annonce:

Styrelse advarede tiårig om straf for fravær - men meldte ikke selv afbud

Hjemrejsestyrelsen varslede den blot tiårige Guide Nielsen om mulige økonomiske konsekvenser, hvis han udeblev fra deres møde. Mødet blev dog aflyst af styrelsen selv, men det fortalte de aldrig familien, der kørte 330 kilometer forgæves

Annonce:
Følg Samfund

Har du en lignende historie, som du gerne vil dele? Skriv til journalisterne her.

I næste uge er den blot tiårige dreng Wasuthon 'Guide' Nielsen indkaldt af Hjemrejsestyrelsen til en samtale om at sende ham alene tilbage til hans mormor i Thailand, fordi de danske myndigheder ikke anerkender hans herboende mosters adoption af ham.

Men Guides moster og hendes danske mand, Praphatsanun og Niels Jørgen Fries Nielsen - som Guide i daglig tale kalder for 'mor' og 'far' - er bekymrede over måden, som mødet skal foregå på.

Det er nemlig anden gang, at Hjemrejsestyrelsen indkalder Guide Nielsen til et møde, og første gang gik det fuldstændig galt.

Annonce:

I Hjemrejsestyrelsens første indkaldelse til drengen, som Ekstra Bladet har set, nævner styrelsen blandt andet muligheden for 'en overnatning i Center Sandholm'. Styrelsen varsler desuden den tiårige om mulige økonomiske konsekvenser, hvis han udebliver fra mødet.

'Hvis du ikke møder op, kan det få betydning for de ydelser, som du får udbetalt af Udlændingestyrelsen,' står der i brevet.

Men tiårige Guide Nielsen har aldrig modtaget nogen ydelser eller haft noget med Sandholmlejren at gøre. Tonen i brevet forarger familien, der finder brevet ude af proportioner.

- Faktum er jo, at Guide er en lille dreng, der bor hos os og går i skole. Alligevel skriver de til ham, nærmest som om han er en afvist kriminel. Der er intet i det brev, der tager afsæt i de faktiske forhold, fortæller Niels Jørgen Fries Nielsen.

Skole i chok over udvisning: - Vil græde i en måned

Foto: Anthon Unger
Foto: Anthon Unger
 

Kørte 330 kilometer forgæves
Fordi de danske myndigheder ikke anerkender Praphatsanuns adoption af Guide, er han efter dansk lov forældreløs i Danmark.

Annonce:

Derfor er Guide indkaldt til møderne hos Hjemrejsestyrelsen alene sammen med en værge fra Røde Kors, som dog har bedt om, at Praphatsanun og Niels Jørgen også deltager i møderne.

Ved det første møde, der skulle have fundet sted 19. august, var Guide således nødt til at tage fri fra skole, ligesom Praphatsanun og Niels Jørgen tog en hel dag fri fra deres jobs som henholdsvis lærer og rengøringsassistent. Klokken seks om morgenen kørte de fra deres hus i Taulov for at nå samtalen i Birkerød klokken ni. En tur på i alt 231 kilometer.

Men da de havde kørt de første 165 kilometer og nåede til Ringsted, blev de pludselig ringet op af værgen fra Røde Kors, der fortalte dem, at samtalen var aflyst.

En besked, som hverken Praphatsanun eller Niels Jørgen fik af Hjemrejsestyrelsen selv, selvom styrelsen var bekendt med, at Guide har adresse hos dem, og at de også skulle med til mødet.

Borgmester i opråb

Annonce:

'Hjerteløst'
Familien endte derfor med at køre de 165 kilometer tilbage igen til Taulov og tilbagelægge i alt 330 kilometer forgæves. Deres udgifter til bro og benzin har Hjemrejsestyrelsen afvist at dække.

- Vi finder hele situationen uprofessionel og hjerteløs. Vi får ikke besked om noget som helst, selvom de udmærket godt ved, at Guide bor hos os, og at vi skal med til det møde, fortæller Niels Jørgen.

Nu er familien spændte på, om det andet møde bliver til noget. I indkaldelsen til det møde har Hjemrejsestyrelsen nu fjernet deres formuleringer om Sandholmlejren og ydelser.

- Man mister jo tilliden til myndighederne, når man oplever sådan noget. Man undrer sig over, at sådan noget foregår i Danmark, siger Niels Jørgen Fries Nielsen.

Vil smide tiårig ud af Danmark

Praphatsanun, Guide og Niels Jørgen. Foto: Anthon Unger
Praphatsanun, Guide og Niels Jørgen. Foto: Anthon Unger

Hjemrejsestyrelsen: 'Ikke ordentligt målrettet'

Ekstra Bladet har stillet en række spørgsmål til Hjemrejsestyrelsen, herunder, hvorfor de skriver om mulige økonomiske sanktioner og overnatninger i Sandholmlejren til en kun tiårig dreng.

Annonce:

Hjemrejsestyrelsen afviser at svare på Ekstra Bladets spørgsmål, men beklager, at mødeindkaldelsen 'ikke var ordentligt målrettet situationen'.

'Det er Wasuthon Nielsen (kaldes til dagligt Guide, red.) og dennes personlige repræsentant, der er henholdsvis part og partsrepræsentant i vores sag. Så det er dem, vi skal kommunikere med. Vi beklager, at oplysningerne i mødeindkaldelsen til Wasuthon Nielsen ikke var ordentligt målrettet den konkrete situation,' skriver Hjemrejsestyrelsen.

Disse spørgsmål fik vi ikke svar på

 • Hvorfor skriver I sådan til en kun tiårig dreng, der hverken har noget med Sandholmlejren at gøre eller i øvrigt modtager nogen ydelser?
   
 • Det første møde bliver aflyst fra jeres side på grund af manglende tolk, men det får familien først at vide, da de har kørt 165 kilometer og taget fri fra skole og arbejde. Hvad er det, der går galt?
   
 • Hvornår bliver mødet reelt aflyst fra jeres side?
   
 • I ved, at drengen bor og har adresse hos Praphatsanun og Niels Jørgen Nielsen, og at værgen har bedt dem om at deltage i mødet. Falder det jer ikke ind, at de også skal have besked om aflysningen, og at det ikke er nok kun at aflyse overfor værgen, som drengen i dagligdagen ikke har noget at gøre med? 
   
 • Familien fortæller, at de har en del udgifter og gener forbundet med jeres aflysning, men at det ikke er noget, I vil kompensere dem for. Hvorfor ikke?

Derfor har familien fået afslag

Hjemrejsestyrelsen vil udvise tiårige Guide Nielsen til Thailand, hvor ingen har forældremyndigheden over ham. Det skyldes, at hans herboende mosters adoption af ham, som er foregået efter thailandsk lov, ikke anerkendes i Danmark.

Trods utallige forsøg har Guides moster, Praphatsanun Nielsen og hendes mand, Niels Jørgen, fået afslag på at adoptere Guide efter dansk lov. Det er på trods af, at det ifølge afgørelsen fra Familieretshuset er Guides biologiske forældres ønske, at Guide adopteres af netop dem.

Årsagen til afslaget er, at Guide har en lillebror, der bor hos deres mormor i Thailand. Han vil ifølge de danske myndigheder blive forskelsbehandlet, hvis kun en af dem adopteres. Derfor har parret efterfølgende søgt om at adoptere begge drenge, ikke mindst fordi deres mormor efterhånden er gammel og ifølge de danske myndigheder selv har oplyst, at hun ikke kan have både Guide og hans bror boende hos sig.

Men også det har de fået afslag på, fordi Guides lillebror ikke har noget tilhørsforhold til Danmark. Og den afgørelse har nu sat Guide i en umulig situation, hvor han er i klemme mellem danske og thailandske regler.

- Hjemrejsestyrelsen vil sende en tiårig dreng ud til et land, hvor ingen har forældremyndigheden over ham. Et barn kan ikke bare udrejse. Hvad er det, man forestiller sig, spørger familiens advokat, Eddie Khawaja.

Guide har været i Danmark i snart tre år og kom til landet, da hans mosters thailandske adoption af ham gik igennem i sommeren 2018 efter et langt sagsforløb på to år.

Guides biologiske forældre var meget unge, da de fik ham, og har på intet tidspunkt været i stand til at tage vare på ham.

Kilde: Sagsdokumenter fra Udlændingestyrelsen, Familieretshuset, Ankestyrelsen og Hjemrejsestyrelsen

Annonce:
Annonce:
Annonce:
LIGE NU

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Det er en dårlig og bedaget idé, at særligt udvalgte fødes med specielle privilegier
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Annonce:
Annonce: