Styrelse skal forklare fortielse af asylbørns ret

Ombudsmanden vil vide, hvorfor flygtningebørns særlige ret til familiesammenføring bliver fortiet

Folketingets ombudsmand vil have Udlændingestyrelsen til at forklare, hvorfor styrelsen ikke oplyser uledsagede mindreårige om, at de har en særlig ret til hurtig at blive familiesammenført.

Det skriver Information.

- Jeg mente, at der var anledning til at følge med i sagen, ikke mindst fordi den vedrører en særligt sårbar gruppe af børn. Derfor bad jeg myndighederne om at underrette mig om deres overvejelser i anledning af kritikken, siger ombudsmand Jørgen Steen Sørensen til avisen.

Loven om midlertidig beskyttelsesstatus, der blev indført sidste år af den daværende SR-regering, udelukker som udgangspunkt, at asylansøgere kan få familiesammenføring inden for det første år i Danmark.

Men uledsagede mindreårige har i kraft af FN’s Børnekonvention stadig ret til at søge familiesammenføring fra den dag, de får ophold i landet.

Alligevel er netop oplysningerne om denne undtagelse udeladt i de papirer, som Udlændingestyrelsen udleverer til de uledsagede mindreårige.

Udlændingestyrelsen har afvist, at det er nødvendigt at fortælle de uledsagede mindreårige om deres særlige rettighed.

Ombudsmanden har netop modtaget Udlændingestyrelsens samt Udlændingeministeriets svar på kritikken, som han nu vil vurdere.