Annonce:
Annonce:

Styrelse vil tilbyde abekoppevaccination til udsat gruppe

Vaccine mod abekopper, som tilbydes udsat gruppe, kommer i to stik, som gives med mindst 28 dages mellemrum

Overlæge og forsker Anders Fomsgaard fortæller, hvordan du spotter symptomerne på sygdommen, og hvordan et sygdomsforløb typisk forløber

Overlæge: Sådan rammer abekopper
Annonce:
Følg Samfund

Sundhedsstyrelsen vil tilbyde vaccination mod abekopper til mænd, der har sex med mænd, og som har flere og skiftende partnere.

Det skyldes, at de er i størst risiko for at blive smittet med virusset. Det skriver Sundhedsstyrelsen i en pressemeddelelse.

- I lyset af den stigende smitte, som vi har set af abekopper i Danmark, og fordi vi nu har en godkendt vaccine, har vi revurderet vores vaccinationsstrategi, siger Helene Probst, som er vicedirektør i Sundhedsstyrelsen.

Smitte med abekoppevirus sker ved tæt fysisk kontakt.

Risikoen for smitte er ikke knyttet til køn eller seksualitet, men der er set særligt mange tilfælde af smitte verden over i den omtalte gruppe.

Indtil nu er vaccinen mod abekopper kun blevet tilbudt personer, som har været i nær kontakt med en smittet. Men nu er det altså alle i risikogruppen, der får tilbuddet.

Annonce:

- Vi fik en godkendt vaccine den 22. juli, og på omkring samme tidspunkt så vi en stigning i antallet af smitte med abekopper. Det er jo klart, at når vi skal vaccinere en rask gruppe, skal vi altid tænke os ordentligt om. Det har vi gjort i dialog med hjemlige fagfolk, og nu er vi klar med vores anbefalinger, siger hun.

Ifølge de seneste tal fra Statens Serum Institut har 126 personer i Danmark været smittet med abekopper siden det første tilfælde i Danmark den 23. maj.

Aids-Fondet er positive over for Sundhedsstyrelsens udmelding. Organisationen har længe efterlyst handling fra styrelsen.

- Vi kan se, at smitten stiger uge for uge, og det samme gør bekymringen. Målgruppen ved, at der er en vaccine, og man vil gerne beskytte sig selv og sine partnere, siger direktør i Aids-Fondet Christian Østergreen i en pressemeddelelse.

Vaccinen mod abekopper kommer i to stik, som skal gives med mindst 28 dages mellemrum.

Sundhedsstyrelsen er i gang med at fastlægge, hvordan tilbuddet om vaccination skal tilrettelægges. Den forventer at kunne påbegynde vaccinationen i slutningen af denne uge.

Abekopper er et virus, der blandt andet kan give feber, hævede lymfeknuder og udslæt med hvide blærer.

Annonce:

Sygdommen varer normalt to til fire uger og går i de fleste tilfælde over af sig selv. Langt de fleste patienter forventes at komme sig helt.

- Hvis man oplever influenzalignende symptomer, skal man være ekstra opmærksom. Hvis man får kløe, svie, hududslæt og blærer på kønsorganer, i munden eller på hænderne, er det vigtigt, at man undlader tæt kontakt med andre, siger Helene Probst.

Oplever man symptomerne anbefaler Sundhedsstyrelsen, at man kontakter sin læge og bliver testet for virusset.

FAKTA: Disse grupper bliver tilbudt abekopper-vaccinen

Mænd, der har sex med andre mænd, og som har flere og skiftende partnere, vil blive tilbudt at blive vaccineret mod abekopper. Det skyldes, at de er i risikogruppen for at få virusset.

Sådan lyder det fra Sundhedsstyrelsen, der tirsdag har opdateret listen over, hvem der kan få en vaccine. Tidligere var det kun nære kontakter, der fik den tilbudt.

Læs her, hvem der kan blive vaccineret mod abekopper-virusset:

* Personer, der modtager PrEP, som er en forebyggende behandling mod hiv-infektion.

* Personer, der ikke modtager PrEP mod hiv, men som opfylder kriterierne for dette. Det kan være personer, der tilhører målgruppen af mænd, der har sex med mænd, men som har fravalgt PrEP eller ikke kan tåle det.

* Personer, som er i behandling for hiv, og som har en adfærd, der giver større risiko for at få abekopper.

* Er man ikke i PrEP-behandling, kan vaccinen tilbydes, hvis man opfylder et af følgende kriterier:

- Man er en mand, som har sex med mænd og har haft ubeskyttet analt samleje med mindst to mandlige partnere inden for de seneste 12 uger. Faste og kendte hiv-negativ partnere tælles ikke med.

- Man er en mand, som har sex med mænd, og har haft syfilis inden for de seneste 24 uger.

- Man er en mand, som har sex med mænd og har haft klamydia eller gonorré inden for de seneste 24 uger.

* Personer, der er nære kontakter til en, som er smittet med abekopper. Man er nær kontakt, hvis:

- Man bor sammen med en smittet eller jævnligt er i fysisk kontakt med en smittet.

- Man har haft sex med en smittet, som havde symptomer på abekopper.

- Man har haft direkte kontakt med kropsvæsker eller ting, der kan have kropsvæsker fra en smittet på sig, eksempelvis sengetøj.

- Sundhedspersonale, som har haft tæt fysisk kontakt til en smittet, der havde symptomer på abekopper, og som har udført procedurer uden brug af værnemidler.

Kilder: Sundhedsstyrelsen

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Det er farligt at leve, du kan dø af det
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: