Annonce:
Annonce:

Sundhedsboss' svar til børnevaccines bivirkninger: - De kan dø uden

Flere hundrede børn får erstatning, fordi de har oplevet alvorlige bivirkninger af børnevaccinen Di-Te-Ki-Pol-Hib. Men administrerende direktør i Statens Serum Institut mener ikke, at der er grund til bekymring

Børnene får erstatning, fordi de udvikler kontaktalleri og kløende knuder i huden, men hos mange forsvinder det efter et stykke tid. Foto: OWEN HUMPHREYS
Børnene får erstatning, fordi de udvikler kontaktalleri og kløende knuder i huden, men hos mange forsvinder det efter et stykke tid. Foto: OWEN HUMPHREYS
Annonce:
Følg Samfund

Har du sagt nej til en vaccine eller oplevet bivirkninger, så kontakt os. Sms/mms til 1224 (alm. takst), eller send mail til 1224@eb.dk.

Et stigende antal børn får erstatning i forbindelse med voldsomme bivirkninger på vaccinen Di-Te-Ki-Pol-Hib, men der bliver højest sandsynligt ikke lavet om på vaccinen af den grund. Det skriver Berlingske.

- Det er  desværre ikke muligt at forbedre vaccinen, så den ikke giver bivirkninger. Lignende vacciner fra andre producenter giver også anledning til de bivirkninger, siger administrerende direktør i Statens Serum Institut, Niels Strandberg Pedersen, til Ekstra Bladet, og gør i den forbindelse opmærksom på, hvor lille en andel børn der oplever bivirkningerne i forhold til, hvor mange der bliver vaccineret.

Annonce:

Ingen grund til bekymring
Blandt andet i Berlingske står en mor til to står frem og fortæller, hvordan hendes to børn har oplevet nogle af de mere alvorlige bivirkninger af den omtalte vaccine.

Men ifølge Statens Serum Institut har vaccinationen ikke værre bivirkninger end så mange andre vacciner. 

- Den her vaccine er hovedstammen i børnevaccinationsprogrammet, og det er en sikker vaccine, der er givet i millioner af doser til børn i den største del af verden. Sagen er den, at vaccinen har nogle bivirkninger, ligesom alle mulige andre vacciner, men der er ingen grund til bekymring, siger Niels Strandberg Pedersen til Ekstra Bladet.

Bivirkninger er bedre end sygdommen
Både i Berlingske og MetroXpress fortæller forældre om kraftige gener hos deres børn efter vaccinationerne. Blandt andet knudedannelser under huden, som har fået børn til at kradse sig til blods og ødelægge nattetimerne.

Niels Strandberg Pedersen ønsker en åben dialog omkring bivirkningerne.

Han understreger, at de er bedre end alternativet, som kan være dødelig:

Annonce:

- Hvis forældre vælger ikke at vaccinere deres børn på grund af bivirkningerne, så vil vi opleve at børnene kan få de sygdomme, som vaccinen beskytter mod. Flere af de sygdomme kan være dødelige, siger han og fortsætter:

- Vi har flere gange set et fald i antallet af vaccinationer, når der har været fokus på vaccinens bivirkninger, men det er vigtigt at have en åben diskussion om, hvorfor vi vaccinerer, og hvilke bivirkninger der kan forekomme.

Bivirkningerne
- De hyppigste bivirkninger på vaccinen er kortvarig rødme, hævelse og ømhed på injektionsstedet, hovedpine, utilpashed og feber. Sjældnere ses længerevarende kløende knudedannelse på vaccinationsstedet, siger Niels Strandberg Pedersen og gør opmærksom på, at selvom bivirkningerne er ubehagelige, så er de ikke dødelige, som nogle af sygdommene er.

- Der er tale om generende, men ikke livsfarlige, bivirkninger i form af en kløende knude på vaccinationsstedet, som kaldes granulom. Som regel svinder generne i løbet af nogle år.

Annonce:

Lige nu har 373 børn fået tilkendt erstatning for den allergiske reaktion på vaccinen, som typisk ligger på omkring 25.000 kroner.

Har du sagt nej til en vaccine eller oplevet bivirkninger, så kontakt os. Sms/mms til 1224 (alm. takst), eller send mail til 1224@eb.dk.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

LIGE NU
Annonce:

Mest læste lige nu

Nej, Mette - Danmark kan ikke mere nu
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Annonce:
Annonce: