Sundhedsjurist: Betænkelig behandling af syg ambassadør-mor

Behandlingen af en patient skal afgøres af, hvor syg man er, og ikke hvor magtfuld familie man tilhører, fastslår sundhedsjurist

Kender du til familien og opholdet på hospitalerne? Skriv til os på 1224@eb.dk /sms til 1224 (koster alm sms-takst).

Når man er diplomat er man hævet over den danske straffelov og en række andre regler, som danske statsborgere skal følge.

Men når det kommer til sygdom, så står det ikke nogen steder i sundhedsloven, at diplomaterne er hævet over normale behandlingsstandarder, slår sundhedsjurist Kent Kristensen fra Syddansk Universitet fast:

- I sundhedsloven findes der ikke sådanne særregler for behandlingen af diplomatfamilier.

Han fortæller, at behandlingen på et hospital alene bør afhænge af patientens diagnose og ikke ydre forhold som social status.

- Når man tager stilling til, hvilke hensyn man skal tage til patienterne, så skal det bero på nogle lægelige vurderinger. Som patient har man ikke ret til at kræve særbehandling. Derimod har man ret til at få den behandling, som sygehuset nu engang kan tilbyde.

Af interne mails, der omhandler ambassadør-familien, fremgår det, at Hvidovre Hospital blandt andet har lukket sengepladser, for at mobilisere ekstra ressourcer til at møde familiens krav. Ligeledes fremgår det, at den øverste hospitalsdirektionen i Region Hovedstaden har været personligt involveret i håndteringen af diplomat-familien.

Det er ifølge sundhedsjuristen problematisk, hvis en særbehandlingen af ambassadør-moderen har fundet sted af andre grunde end af lægefaglige vurderinger.

- Jeg tænker, det er betænkeligt, hvis man inddrager andre hensyn end sundhedsfaglige i behandlingen af patienten, siger Kent Kristensen.

Den saudiske ambassadør Mohammed Ibrahim M. Al Agail  synes ikke selv, at han har fået særbehandling:

Hun har ikke fået nogen særbehandling. Det har jeg heller ikke bedt dem om. De har behandlet hende nøjagtig som en normal dansker. Hendes medicinske situation gør, at hun skal blive på Hospitalet. Jeg ville flytte hende, hvis jeg kunne, siger han til Ekstra Bladet.

Hospitalsdirektør: Vi prøver at gøre det bedste

Ekstra Bladet har spurgt vicedirektør på Hvidovre Hospital Torben Mogensen, hvorfor de har lukket to hospitalssenge for at give særlig behandling til den saudiarabiske ambassadørs mor?

- Det gør man nogle gange, når man har meget syge patienter.

- Du har haft møder med familien flere gange. Bør en hospitalsdirektør blande sig i en behandlingen af en konkret patient?

- I det her tilfælde, ja.

- Vi fik en henvendelse fra Rigshospitalet om, at man gerne så, at vi hjalp dem med at sikre, at ambassadørens mor fik en rigtig god behandling, fordi behandlingen på Rigshospitalet havde ikke været den bedste. Det sagde jeg så ja til.

- Af mails fra 8. januar fremgår det, at man overvejer at flytte dem. Når en patient er færdigbehandlet, bør hun så ikke udskrives eller overføres til et mindre specialiseret afsnit?

- Det har vi også gjort i det øjeblik, at vi mente at vi havde et passende sted at gøre det.

- Hvorfor får hun lov at ligge der, når der kun er 23 pladser, og der står patienter i kø, som har brug for at komme ind?

- Det gør patienten, fordi vi vil finde et ordentligt sted til hende og familien. Og så er den ikke længere.

- Der var jo en åbning nede på det medicinske afsnit?

- Ja, det var der, men det viste sig ikke at gå blandt andet på grund af badeforholdene.

- Hvilken rolle spillede du i at patienten ikke blev overflyttet?

- Det er da mig, som ligesom tager disse beslutninger.

- Personalet fortæller, at de har fået at vide, at de skal affinde sig med overfusninger og korrektioner, som de har fået, af deres professionelle arbejde. Hvordan hænger det sammen?

- Vi har at gøre med en meget syg patient, som har fået en meget alvorlig hjerneskade, og vi prøver at gøre det bedste om muligt, og så er der nogle ting, hvor vi tænker anderledes, fordi vi er danskere, end man gør, når man kommer fra Saudi Arabien. Og det må vi prøve at håndtere så professionelt som muligt, og det er det, som vi har diskuteret med personalet.

- Der står i reglerne at pårørende til diplomater dækkes af den danske stat. Men du ved, at de selv betaler. Hvordan det?

- Det ved jeg, fordi jeg har fået et brev fra den saudiske ambassade i Tyskland.

- Der er sendt en garantistillelse for hendes behandling, og jeg mener i øvrigt også, at hun selv skal betale, fordi hun er jo ganske almindelig turist i København. Hun er jo ikke på den måde bosiddende på ambassaden. Hun er tilfældigvis på besøg og besøger sin søn, der er ambassadør, og så bliver hun syg.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.

En del gerningsmænd synes at gå fri