Sundhedsministeriet i 2012: Pandemiplan må ikke koste staten ekstra penge

Lagre af værnemidler blev droppet på grund af økonomi, siger tidligere direktør for Sundhedsstyrelsen

Følg Samfund

Økonomi spillede en afgørende rolle for lagre af værnemidler, da Sundhedsstyrelsen i 2012 arbejdede på en ny beredskabsplan, der skulle gøre det danske sundhedsvæsen klar til en pandemi.

Det siger Else Smith, der var direktør for Sundhedsstyrelsen i de år, hvor pandemiplanen blev til, til DR.

Undervejs i arbejdet var der tanker om at etablere lagre af værnemidler. Men i den endelige pandemiplan, der udkom i 2013 og fortsat gælder, står der intet om, at der skulle oprettes lagre med et konkret antal værnemidler, eller hvor længe værnemidlerne skulle strække.

Forklaringen er ifølge Else Smith, at pandemiplanen ikke måtte koste staten ekstra penge.

- Det var jo økonomien til sidst, der kom til at afgøre, at man ikke skulle, siger hun.

Under coronapandemien har beholdningen af værnemidler været kritisk på sygehuse og plejehjem. Derfor ærgrer det Else Smith, at der ikke kom mere konkrete planer om lagre af værnemidler med i den endelige pandemiplan i 2013.

- Ja, det er klart. Fordi det har spillet en kæmpe rolle. Jeg synes, vi har hørt om det med værnemidler, næsten lige siden coronakrisen tog fat. Det handler om personale på hospitaler, som vi selvfølgelig skal beskytte, men det handler også rigtig meget om ældresektoren eller andre sårbare grupper i samfundet, siger hun.

Det var Sundhedsministeriet, der i 2012 gav Sundhedsstyrelsen besked på, at pandemiplanen ikke måtte koste staten ekstra penge.

Det siger Kjeld Møller Pedersen, der er professor i sundhedsøkonomi og sundhedspolitik på Syddansk Universitet.

Han har læst en mail fra Sundhedsministeriet til Sundhedsstyrelsen, som DR har fået aktindsigt i. Mailen blev sendt i marts 2012 og var et svar til et udkast til den nye nationale pandemiplan.

Sundhedsstyrelsen havde været tovholder på udkastet og havde nu sendt det i høring hos forskellige parter.

I mailen til Sundhedsstyrelsen i 2012 skriver Sundhedsministeriet, at ministeriet kun har få bemærkninger. En af bemærkningerne handler om økonomi.Sundhedsministeriet forudsætter, at pandemiplanen skal rettes til, hvis kommuner og regioner 'finder, at de skal kompenseres økonomisk som følge af ændringerne i planen.'

Det betyder med andre ord ifølge Kjeld Møller Pedersen, at den nye pandemiplan ikke måtte koste staten ekstra penge.

- Det viser jo, at økonomihensyn i sådan nogle sammenhænge får lov at slå igennem, siger han.Den vurdering er Else Smith enig i:

- Der står, at ministeriet forventer, at Sundhedsstyrelsen har clearet med kommuner og regioner, at der her ikke er en ekstraudgift for staten,Betydning for afsnit om værnemidler

I udkastet til pandemiplanen fra 2012, som DR har fået aktindsigt i, bliver der henvist til et notat med ”overvejelser om at etablere supplerende lagre af personlige værnemidler f.eks. masker, handsker og kitler.” Det var det udkast, som blev sendt i høring hos blandt andre Sundhedsministeriet.

- Der var en diskussion om, hvorvidt vi skulle understrege noget omkring værnemidler, hvorvidt vi skulle lageropbygge, husker Else Smith fra sin tid i Sundhedsstyrelsen.Men den endelige pandemiplan indeholder ikke afsnit om supplerende lagre af personlige værnemidler eller konkrete anvisninger om, hvor mange handsker, masker og andre værnemidler, der skulle være i lagrene for at være klar til en pandemi. Eller hvor lang tid værnemidlerne skal strække.

- En sundhedsstyrelse kan ikke pålægge kommuner eller regioner en ekstra udgift. Man kan komme med nogle anbefalinger. Men der skal selvfølgelig være politisk opbakning, fordi der kan være noget økonomi i det, siger Else Smith.

Kjeld Møller Pedersen kritiserer forløbet omkring pandemiplanen.

- Den diplomatiske version er, at det er ikke hensigtsmæssigt. Den mere rå version er, at økonomihensyn jo i en række sammenhænge får lov at skubbe relativt fornuftige faglige hensyn til side. Og det er usundt, siger han.

Sundhedsstyrelsen har ikke ønsket at kommentere kritikken af den gældende pandemiplan fra 2013, men skriver til DR, at det er “et regionalt og kommunalt ansvar, at have tænkt værnemidler ind i beredskabet” og henviser til Sundhedsministeriet.

DR ville gerne have interviewet sundhedsminister Magnus Heunicke (S) om konsekvensen af, at Sundhedsministeriet i 2012 forudsatte, at pandemiplanen ikke måtte koste staten ekstra penge.

DR ville også gerne have hørt ministeren til, hvad regeringen vil gøre for at sikre, at der er tilstrækkeligt med værnemidler i Danmark, hvis en ny pandemi eller en ny bølge af coronavirus kommer. Men Magnus Heunicke har ikke haft tid til at stille op til interview i dag.

Mere fra Ekstra Bladet+

Mette Frederiksen slipper med skrækken og lader andre tage skraldet

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind