Sundhedsøkonom: Derfor samlede vi ind til syge

1,5 million blev samlet ind i et forsøg på at redde otte-årige Magnus' liv. Det er fordi, det ligger os nært, siger sundhedsøkonom

Her var Magnus på vej til Malaga

En virkelig, lille dreng, der er er syg, og nogle forældre der kæmper deres livs kamp, for at sikre deres barns overlevelse. Det kan vi alle spejle os i, siger sundhedsøkonom Betina Højgaard fra Kora, Det Nationale Institut for Kommuners og Regioners Analyse og Forskning, og det er derfor, vi hjertens gerne donere vores penge.

Otteårige Magnus Andersen Eid, der døde af sin hjernetumor tidligt i morges, var blevet opgivet af det danske sundhedssystem, men forældrene havde fundet nyt håb i en udenlandsk behandling. Derfor begyndte de i starten af februar at samle penge ind. Behandlingen kostede nemlig 900.000 kroner. På under en uge nåede de beløbet, og siden blev der i alt indsamlet 1,6 millioner kroner. Penge, der efter Magnus' død, vil blive doneret til kræftforskning.

Krimi Danskerne gav 1,6 mio. til Magnus: Det skal resten af pengene bruges på

Magnus ses her sammen med sin storebror og lillesøster. (Foto: Privat). Krimi Magnus' farmor: Jeg troede rigtig meget på det

– Det er et stort beløb, men man kan også sige, at det heldigvis ikke er så tit, vi hører om disse historier. Det er jo det frygteligste, der kan ske, så man vil jo meget gerne klamre sig til det håb, der er for at redde et barns liv. Og at lægge hundrede kroner betyder jo ikke særlig meget for os hver især, fortæller Betina Højgaard.

 

Et konkret liv

Når danskerne kan se, at de har mulighed for at redde et konkret barns liv ved at donere penge til en konkret behandling, så er det nemmere for os at løsne lidt på pengepungen, mener sundhedsøkonomen.

– Det er nogle statistiske liv, vi redder, når vi betaler til sundhedsvæsenet, men her lægger man penge til noget, hvor man ved, hvad de går til. I dette tilfælde gik de til at forsøge at redde den her konkrete drengs liv.

Sundhedsøkonomen hæfter sig især ved drengens unge alder.

– Det er jo naturligt, at man med alderen dør, så hvis man lavede den samme indsamling for et ældre menneske, ville folk nok tænke, at vedkommende allerede har fået sin andel af livet. Man vil for alt i verden undgå, at børn dør, fordi de har mere til gode i livet. Det appellerer til alles hjerter, siger Betina Højgaard.

Julie Eid med sine drenge, kræftsyge Magnus, og storebror Malte, inden afrejsen til Malaga. (Foto: Mogens Flindt) Krimi Magnus' mor: Ingenting kan gøre mig hel igen

Magnus ses her sammen med sin storebror og lillesøster. (Foto: Privat). Krimi Kræftsyge Magnus død i nat

Flere indsamlinger i fremtiden

Hun spår også, at forældre eller andre i fremtiden vil forsøge sig med indsamlinger for at redde familiemedlemmers liv.

– Alle vil jo altid gøre alt for deres børn, så der kommer helt sikkert til at være flere indsamlinger i fremtiden. Pårørende vil tænke over, at en indsamling er en mulighed, for nu ved de jo, at det kan lade sig gøre.

Antallet af indsamlinger er steget eksplosivt de seneste år. Nicca Bilde er en af dem, der har startet en indsamling til sin søn Oscar. (Privatfoto) Samfund Indsamlings-boom: Derfor kan vi ikke lade være med at give

5 kommentarer
Vis kommentarer