Sundhedsøkonom: Prioritering i medicin er uundgåelig

Medicinudgifter er et varmt emne, når de spareramte regioner snart skal forhandle budgetter med regeringen

Udgifterne til ny, dyr sygehusmedicin er eksploderet og det har tvunget regionerne til at lave millionbesparelser på budgetterne.
(Foto: Thomas Borberg, Polfoto)
Udgifterne til ny, dyr sygehusmedicin er eksploderet og det har tvunget regionerne til at lave millionbesparelser på budgetterne. (Foto: Thomas Borberg, Polfoto)

Med henvisning til eksplosionen i udgifterne til ny, dyr sygehusmedicin er regionerne i gang med store millionbesparelser på budgetterne.

Det sker, på trods af at både Venstre og Socialdemokraterne lovede milliardløft til sundhedsvæsnet frem mod 2020.

Regionerne ventes af samme grund at spille medicinkortet som noget af det første, når forhandlingerne med en ny regering om næste års regionsbudgetter genoptages om kort tid.

- Det er ganske bekvemt for regionerne at give dyr sygehusmedicin hele skylden for de nuværende budgetoverskridelser, selvom der nok også er andre forklaringer. Såsom at man kunne have budgetteret mindre stramt, så der var plads til øgede udgifter, siger professor i sundhedsøkonomi Kjeld Møller Pedersen fra Syddansk Universitet.

Men han anerkender, at de eskalerende medicinpriser spiller en stor rolle.

- Derfor er det også kun et spørgsmål om tid, hvornår en ny sundhedsminister må bide til bolle i forhold til den upopulære snak om prioritering af medicin. På trods af at begge statsministerkandidater i valgkampen jo garanterede, at det ikke ville ske, siger han.

Når en ny regering er nedsat, og økonomiforhandlingerne genoptages, forventer han dog, at stigningstakten i de regionale budgetter bliver lidt større end i år, netop i konsekvens af valgløfterne.

- Men derefter, så er den menneskelige hukommelse jo taknemmelig. Vi er for længst forbi tidligere tiders vækstrater i sundhedsbudgetterne. Der er smalhals.

- Udfordringen med den dyre medicin forsvinder derfor ikke, selvom christiansborgpolitikerne i modsætning til de folkevalgte i regionerne hidtil har stukket hovedet i sandet, siger han.

Spareplanerne i blandt andet Region Midtjylland og Hovedstaden skyldes, at der allerede i år mangler mange millioner i kassen. Et problem som ikke løses ved de kommende økonomiforhandlinger.

0 kommentarer
Vis kommentarer