Annonce:
Annonce:

Sundhedsordførere om lange ventetider: 'Skandaløst' og 'uacceptabelt'

Danske patienter risikerer årelang ventetid på behandling. Der skal gøres noget nu, mener sundhedsordførere

Laura brækkede næsen, da hendes to-årige lillebror kom til at slå sit hoved ned i hendes næse.
Annonce:
Følg Samfund

Har du også oplevet meget lang ventetid til en behandling? Så skriv til journalisten her.

De lange ventetider i det danske sundhedssystem er ikke i orden.

Sådan lyder det fra både Venstres sundhedsordfører, Martin Geertsen, og Peder Hvelplund, sundhedsordfører for Enhedslisten.

'Kæmpemæssigt problem'
Ekstra Bladet har tidligere berettet om danskere, der må vente i årevis på behandling, blandt andre 20-årige Laura, der har gået med en brækket næse i over et år, og som endnu ikke ved, hvornår hun kan blive opereret.

- Det er skandaløst og dybt urimeligt. Jeg synes sådan set, at det burde være prioritet nummer ét i dansk sundhedspolitik lige nu at få nedbragt de ventelister med alle de midler, der måtte være til rådighed, siger Martin Geertsen, der kalder det et 'kæmpemæssigt problem'.

Peder Hvelplund stemmer i.

Annonce:

- Det er selvfølgelig fuldstændig uacceptabelt, og det er jo et udtryk for, at vi har et sundhedsvæsen, der er præget af kapacitetsproblemer.

Peder Hvelplund har været sundhedsordfører for Enhedslisten siden 2021. Foto: Jens Dresling/Polfoto
Peder Hvelplund har været sundhedsordfører for Enhedslisten siden 2021. Foto: Jens Dresling/Polfoto
 

Personalemangel
Han peger på rekrutterings- og fastholdelsesproblemer hos blandt andet sygeplejersker, jordemødre og sosu-medarbejdere som en årsag.

- Og det er simpelthen en krise, der stikker langt dybere, end regeringen har erkendt. Det er en potentiel bombe under vores sundhedsvæsen og hele vores velfærdssamfund.

Martin Geertsen retter også kritik mod regeringen.

Martin Geertsen har siden 2019 været sundhedsordfører for Venstre. Foto: Jens Dresling/Polfoto
Martin Geertsen har siden 2019 været sundhedsordfører for Venstre. Foto: Jens Dresling/Polfoto

- Jeg synes simpelthen, med al tænkelig respekt, at regeringen er alt for defensiv på det, der handler om ventelister. Der kommer ikke rigtig nogen initiativer fra den kant.

Penge til lønløft
Sundhedsordføreren fortæller, at Venstre har foreslået at sætte en milliard kroner af til det danske sundhedsvæsen specifikt med henblik på at bekæmpe ventelister.

Annonce:

De penge skal blandt andet bruges på midlertidige lønløft på hospitalerne, til indkøb af arbejdskraftbesparende teknologi og til at købe ydelser i den private sektor.

- De mennesker, der er på venteliste, har jo også betalt skat og har en forventning om, når de bliver syge, at der så rent faktisk er mulighed for at blive behandlet i det danske sundhedsvæsen.

A- og B-hold
Også i Enhedslisten har de foreslået at afsætte penge til et lønløft.

- Min frygt er, at hvis ikke regeringen anerkender den her problemstilling og er villig til at afsætte ressourcer til at løse det, så risikerer vi jo, at vi får et sundhedsvæsen med et A- og et B-hold.

Den opdeling, Peder Hvelplund frygter, vil bestå af folk, der har råd eller forsikringer til behandlinger i det private på den ene side, og dem, der ikke har, på den anden.

- De, der ikke har råd, bliver efterladt tilbage og må så imødese endnu længere ventetider eller måske slet ikke nogen mulig behandling, siger Peder Hvelplund.

Annonce:

- Vi bliver nødt til at sikre, at der kommer en investering i sundhedsvæsenet, der gør, at vi har et robust sundhedsvæsen.

Sundhedsministeriet: Der er fuld opmærksomhed på udfordringerne

Sundhedsministeriet er opmærksom på problemerne, oplyses det i en mail til Ekstra Bladet. De skriver blandt andet:

'Sundhedsministeriet kan oplyse, at der er fuld opmærksomhed på udfordringerne med behandlingsefterslæb og kapacitet i sundhedsvæsenet. Regeringen indgik 11. februar aftale om nedbringelse af behandlingsefterslæbet og normalisering af ventetider med Danske Regioner med udgangen af 2022 - dog med nogle områder, som først vil kunne være normaliseret i 2023.

Den private kapacitet skal benyttes i videst mulig omfang, hvilket den også bliver. Regionerne har iværksat en række gode initiativer til at sikre de fornødne personalekapaciteter, men det tager tid for initiativerne at slå igennem, så man mangler stadig at se den fulde effekt af meget af det arbejde.

Derudover har regionerne øget antallet af uddannelsesstillinger for anæstesisygeplejersker med 62 frem mod 2024, og der er igangsat et arbejde omkring, hvordan man hurtigst muligt kan få specialiserede sygeplejerskers kompetencer i spil under uddannelse.

I regi af Sundhedsministeriet er der endvidere nedsat en hurtigtarbejdende arbejdsgruppe med deltagelse af bl.a. Sundhedsstyrelsen og Danske Regioner, som skal undersøge muligheder for på den korte bane at understøtte kapaciteten af specialiserede intensiv- og anæstesisygeplejersker.'

 

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Ekstra Bladets journalist Brian Weichardt forsøgte fredag at komme igennem som lytter i Inger Støjbergs radioprogram på Radio4. Hør, hvordan det gik i 'Ingen kommentarer' herunder eller i din podcast-app.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Mette har spillet magtbingo hele sit liv
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Annonce:
Annonce: