Sundhedspersonale skeptiske over for AstraZeneca-vaccine

Social- og sundhedspersonale er bekymrede for, om AstraZeneca-vaccinen er god nok. Efter en udmelding fra Lægemiddelstyrelsen anbefaler fagforeningen FOA deres medlemmer at tage imod vaccinen

Frontpersonalet er gruppe fire i vaccinationsplanen, og de står nu til at skulle vaccineres med den nye vaccine fra AstraZeneca. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Frontpersonalet er gruppe fire i vaccinationsplanen, og de står nu til at skulle vaccineres med den nye vaccine fra AstraZeneca. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Følg Samfund

Arbejder du på plejehjem eller hospital, og overvejer du at sige nej til AstraZeneca-vaccinen? Send en mail til lb@eb.dk

De første vacciner fra AstraZeneca er landet i Danmark, og efter planen skal frontpersonale under 65 år og uden risiko for et alvorligt sygdomsforløb med covid-19 være de første, der skal have prikket.

I hvert fald dem, der vil tage imod vaccinen.

Over weekenden har det skabt stor debat, at nogle i gruppen af sundhedspersonale ikke ønsker at tage imod vaccinen fra AstraZeneca, fordi den har en effektivitet på omkring 60 procent imod Moderna og Pfizer BioNTechs vacciner, der har en effektivitet på 90-95 procent.

Desuden viser en ny undersøgelse, at vaccinen fra AstraZeneca ikke er lige så effektiv over for den sydafrikanske variant af coronavirus, der indtil videre er fundet fem tilfælde af i Danmark.

Klar udmelding fra myndighederne
Mandag efterlyste Dansk Sygeplejeråd og FOA en klar melding fra myndighederne om, hvorvidt AstraZeneca-vaccinen er god nok. Det skriver TV2.

Ifølge direktør for Lægemiddelstyrelsen Thomas Senderovitz skal man ikke være bekymret for at modtage vaccinen fra AstraZeneca.

- Vaccinen er virksom, den er sikker, den er veldokumenteret. Jeg tog den gerne selv, hvis det var den, jeg fik tilbudt, siger Thomas Senderovitz, der er direktør i Lægemiddelstyrelsen, til TV2.

Bekymrede social- og sundhedsansatte
Fagforeningen for social- og sundhedsansatte, FOA, har fået flere henvendelser fra medlemmer, der er bekymrede for, om AstraZeneca-vaccinen er god nok. Det fortæller sektorformand for social- og sundhedsområdet i FOA Torben Klitmøller Hollmann til Ekstra Bladet.

Men FOA's råd til deres medlemmer er klar efter gårsdagens melding fra Lægemiddelstyrelsen:

- Vi anbefaler, at man lytter til myndighederne og tager imod vaccinen, siger Torben Klitmøller Hollmann.

Dansk Sygeplejeråd har ikke ønsket at kommentere sagen til Ekstra Bladet, men formand Grete Christensen skrev mandag på Twitter, at det er godt, at både Sundhedsstyrelsen, Lægemiddelstyrelsen og Statens Serum Institut siger god for AstraZenecas vaccine.

De forskellige vacciner

Danmark har via EU indgået flere aftaler om muligheden for at købe coronavacciner, hvis de virker og kommer på markedet.

Samlet har Danmark mulighed for at købe et antal vacciner, som kan færdigvaccinere 25 millioner borgere. Det er dog ikke sikkert, at alle vaccinerne bliver købt.

Her følger et overblik over fire af aftalerne om vacciner, som er indgået:

Pfizer/BioNTech

Vaccinen har vist en effekt på 95 procent. Det vil sige, at der var 95 procent færre tilfælde sammenlignet med en kontrolgruppe, der fik placebo - altså en snydevaccine.

Blev godkendt af EU-Kommissionen 21. december, og de første danskere blev vaccineret 27. december.

Danmark har sikret sig doser til at færdigvaccinere 4,6 millioner personer.

Moderna

Har vist en effekt på 94,1 procent.

Blev godkendt 6. januar i EU, og Danmark fik de første doser 12. januar.

Danmark har sikret sig doser til at færdigvaccinere 3,0 millioner personer.

AstraZeneca

Studier har vist en effekt på 59,5 procent, men ingen af de forsøgspersoner, der blev smittet trods vaccine, fik alvorlige sygdomsforløb eller blev indlagt.

Godkendt i EU 29. januar. Danmark har netop modtaget den første leverance.

Danmark har sikret sig doser til at færdigvaccinere 2,6 millioner personer.

Johnson & Johnson

Vaccinen har i et fase tre-studie vist en effekt på 66 procent.

Kan blive taget i brug i USA i januar eller februar, mens godkendelsen i EU først kommer senere.

Danmark har sikret sig doser til at færdigvaccinere 8,2 millioner personer.

 

Ritzau

 

Mere fra Ekstra Bladet+

Mette Frederiksens styre er taget til fange

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind