Sundhedsstyrelsen anbefaler nu mundbind i metro, tog og bus

Sundhedsstyrelsen anbefaler nu, at passagerer bruger mundbind, når der er trængsel i den kollektive trafik

Sundhedsstyrelsen anbefaler nu, at passagerer bruger mundbind, når der er trængsel i eksempelvis metro, tog eller bus. (Arkivfoto) Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Sundhedsstyrelsen anbefaler nu, at passagerer bruger mundbind, når der er trængsel i eksempelvis metro, tog eller bus. (Arkivfoto) Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Følg Samfund

Sommerferien er ved at være slut, og hverdagen nærmer sig. Det betyder også, at flere vil bruge den kollektive trafik.

Derfor lyder den officielle opfordring fra Sundhedsstyrelsen nu, at passagerer skal bruge mundbind i bus, tog og metro, hvis der er trængsel, og det ikke er muligt at holde den anbefalede fysiske afstand.

Det oplyser styrelsen i en pressemeddelelse.

- Det kan gøre det sværere at holde afstand i mange situationer, også selv om man gerne vil. Det gælder for eksempel i den kollektive trafik i myldretiden eller i tætpakkede busser, tog og færger, udtaler Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm.

- Derfor anbefaler vi nu, at man tager et mundbind med i tasken i de situationer, og tager det på, hvis det er svært at holde afstand.

Der er ikke tale om et krav, men en anbefaling. Derfor vil der heller ikke blive udskrevet bøder, hvis man ikke har mundbind på, fortæller transportminister Benny Engelbrecht.

- Men trafikselskaberne vil selvfølgelig sørge for, at passagerne bliver grundigt informeret. Specielt her i den første tid, hvor der endnu er lidt tid til, at alle er vendt tilbage fra ferie. Det er rigtig godt, at man lige vænner sig til det, siger han.

- Det er godt, at anbefalingerne kommer nu, inden samfundet vender tilbage til en mere normal situation, hvor der også kommer flere mennesker i den kollektive trafik.

Vurderingen fra Sundhedsstyrelsen er fortsat, at man generelt godt kan bevæge sig i det offentlige rum uden at bruge mundbind.

De danske sundhedsmyndigheder har været mere tilbageholdende med at anbefale mundbind, end myndigheder i andre lande.

Flere eksperter har forudset, at danskerne skulle begynde at vænne sig til tanken om at bære mundbind i offentligheden, efter at flere lande har stillet det som krav.

Men til DR sagde Søren Brostrøm, direktør for Sundhedsstyrelsen, så sent som i starten af ugen, at mundbind i det offentlige rum 'giver ingen mening i den nuværende situation'.

Samtidig sagde han dog, at det måske på sigt kunne give mening i den kollektive trafik.

Den nye udmelding og de justerede anbefalinger er er gældende fra lørdag den 1. august.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Nej Lars, dansk politik har ikke brug for dig – det er omvendt