Sundhedsstyrelsen gav alkoholisk læge grønt lys til danske patienter

Med vidt åbne øjne gav Sundhedsstyrelsen en læge med alkoholproblemer fri adgang til danske patienter, på trods af de røde lamper blinkede alarmerende om samme læge i Sverige

Psykiske syge, skødesløse og pilleafhængige læger, der har mistet autorisationen i Norge og Sverige, har fri adgang til behandling af danske patienter (Genrefoto).
Psykiske syge, skødesløse og pilleafhængige læger, der har mistet autorisationen i Norge og Sverige, har fri adgang til behandling af danske patienter (Genrefoto).

Kender du til læger, sygeplejersker eller tandlæger, der arbejder i Danmark selvom de har fået indskrænket eller mistet autorisationen i Norge eller Sverige? Skriv til os på 1224@eb.dk /sms til 1224 (koster alm sms-takst) eller send en mail til journalisterne på aee@eb.dk eller peter@eb.dk.'

Efter et ‘destruktivt’ alkoholmisbrug, hvor en svensk neurolog gentagne gange var mødt beruset ind på arbejdet, valgte sundhedsmyndighederne i Sverige den 12. februar 2013 at sætte lægen på tre års prøvetid.

Kort efter han kom på prøvetid i hjemlandet, søgte han speciallægeautorisation i Danmark. På trods af Sundhedsstyrelsen udmærket var klar over, at lægen, der arbejder med nervesystemet – noget af det mest følsomme i vores krop – i alkoholpåvirket tilstand, havde forsøgt at behandle patienter, så gav de ham autorisationen og dermed adgang til danske patienter.

Christian Samander har i en lang række tilfælde lavet laserbehandling på patienter, som ikke havde en øjensygdom. Polfoto Sundhed - 13. sep. 2015 - kl. 10:05 Øjenlægen fra helvede havde frit lejde i Danmark

Det fremgår alt sammen af aktindsigter fra sundhedsmyndighederne i Danmark og Sverige, som Ekstra Bladet har fået. Da lægen er under tilsyn og ikke har fået frakendt sin svenske autorisation, så har avisen valgt at anonymisere hans navn.

Sundhedsstyrelsen svigtede

Gennem aktindsigt i Sundhedsstyrelsen kan Ekstra Bladet se, at den svenske læge blev ansat i vikarbureauet Agito, der har specialiseret sig at forsyne nordiske hospitaler med sundhedspersonale.

Da den svenske læge gennem vikarbureauet fik arbejde og kunne behandle patienter på et hospital i Jylland valgte Sundhedsstyrelsen at fortsætte tilsynet, som man havde gjort i Sverige.

Men efter et halvt år mente styrelsen ikke, at det var nødvendigt at føre tilsyn længere på trods af lægen i Sverige stadig var på prøvetid frem til 12. februar 2016. Den 19. januar 2015 stoppede styrelsen derfor tilsynet – mere end et år før prøvetiden udløb.

- Den prøvetid han har i Sverige, det svarer til vores skærpede tilsyn. De advarselslamper, der blinker i Sverige, dem slukker man altså så i Danmark, siger sundhedsjurist Kent Kristensen fra Syddansk Universitet og fortsætter:

- Hvis de i Sverige vurderer, at der er en grund til at være opmærksom, jamen så har Sundhedsstyrelsen efter dansk ret også pligt til at træffe beslutning om det også gælder på et dansk sygehus.

18 læger har mistet eller fået indskrænket deres norske eller svenske autorisation, imens de har beholdt deres autorisationer i Danmark. Sundhed - 12. sep. 2015 - kl. 07:07 Mister autorisationen hos vores naboer: Skræklæger kan fortsætte i Danmark

18 læger har mistet eller fået indskrænket deres norske eller svenske autorisation, imens de har beholdt deres autorisationer i Danmark. Sundhed - 12. sep. 2015 - kl. 07:07 Mister autorisationen hos vores naboer: Skræklæger kan fortsætte i Danmark Se også: Taget med steroider i Norge: Arbejdede videre som læge i Danmark

Sundhedsjuristen påpeger, at det ikke kun er den udskældte styrelse, der har et problem. Arbejdsgiveren, altså vikarbureauet, ledelsen på hospitalet og i regionen, har også et ansvar.

- De har et selvstændigt ansvar som arbejdsgivere, for at de ansætter folk, der er kvalificeret. Det gør man dels ved at tage kontakt til tidligere arbejdsgivere for at høre ad, om de er dygtige.

- Derudover skal man også slå op i tilsynsregistret for at se, om der er anmærkninger, siger Kent Kristensen.

Ekstra Bladet har forsøgt at få lægens side af sagen, men han ønsker ikke at udtale sig. Han henviser i stedet til det vikarbureau, som han i øjeblikket er ansat igennem. Her ønsker man dog heller ikke at kommentere på, hvorfor man tilknytter en læge med alkoholproblemer.

En dansk læge mistede efter et vikariat på et norsk hospital sin norske læge-autorisation. En patient døde kort efter denne var blevet tilset af lægen, men i stedet for at aflægge en forklaring, tog lægen tilbage til Danmark. Her fortsatte han sit arbejde på Bornholms Hospital og ignorerede de norske myndigheders henvendelser. Se i indslaget, hvordan direktøren på Bornholms Hospital forholder sig til sagen. 

Grafikken er fjernet på grund af opdateringer på sitet.
 

26 kommentarer
Vis kommentarer