Sundhedsstyrelsen giver Dr. Anal spark i røven

57-årige Mikael Nordfors har fået frataget sin lægelige autorisation i Danmark efter 20 år med pinlige sager i hele norden

Han har fået advarsler af de svenske og norske sundhedsmyndigheder for at have givet unødig analmassage til kvindelige patienter. Nu mister han sin autorisation i Danmark. (Foto: Hallgeir Vågenes)
Han har fået advarsler af de svenske og norske sundhedsmyndigheder for at have givet unødig analmassage til kvindelige patienter. Nu mister han sin autorisation i Danmark. (Foto: Hallgeir Vågenes)

Ved du noget? Er du blevet behandlet af Mikael Nordfors? Kontakt Ekstra Bladet på 1224@eb.dk eller sms på 1224 (alm. takst)

Der skulle gå 20 år med dusinvis af fejlbehandlede patienter i både Norge, Sverige og i Danmark, før Sundhedsstyrelsen fik nok.

For nylig gav styrelsen den 57-årige læge Mikael Nordfors - der også tidligere var kendt som Mikael Stenborg - et spark bagi, som er det sted, som for alvor gjorde ham kendt som Dr. Anal i Danmark og Sverige.

Han mistede sin autorisation til at arbejde som læge i Danmark.

Det fortalte DR Nyheder søndag aften.

Historien om Dr. Anal er lang. Allerede i 2007 tog Ekstra Bladet en lang række patientsager fra Norge og Sverige op. I de lande kaldes han af flere medier for 'anuslægen'. Blandt andet fordi manden blev beskyldt for at have alt for travlt med at stikke en finger op i enden på kvindelige patienter, der henvendte sig til ham med ondt i ryggen.

– Det værste af det hele var, at jeg følte mig så krænket af ham. Han spurgte mig, om jeg havde en kæreste, og om jeg var lesbisk. Og da jeg sagde, at jeg var ved at dø af smerte, svarede han blot, at så ville jeg dø lykkelig, fortalte en 72-årig kvinde efter en behandling i Sverige.

Se også: Dr. Anal nu i Danmark

Sagsforløb tog for lang tid
Mikael Nordfors havde dengang lige slået sig ned i Danmark og havde fået stilling på Amager Psykiatriske Hospital. Og flytningen hen over landegrænser fik ikke automatisk advarslerne til at følge med.

Omtalen i Ekstra Bladet var heller ikke nok til, at Sundhedsstyrelsen dengang reagerede, efter Mikael Nordfors valgte at flygte fra de mange advarsler i Norge og Sverige for i stedet at få stilling i sundhedsvæsenet i Danmark.

Nu erkender Sundhedsstyrelsen også over for Ekstra Bladet, at sagsforløbet har taget for lang tid. Og at der nu er nye regler, som sikrer, at danske patienter ikke længere tages som gidsler.

- Hvis der er en politisag mod en læge, afventer Sundhedsstyrelsen ikke længere, at politiet har færdigbehandlet sagen, men sagsbehandler parallelt med politiet. Det giver en hurtigere sagsbehandling, siger direktør Anne-Marie Vangsted til Ekstra Bladet.

Sparekniven er svunget gevaldigt i Sundhedsstyrelsen, der som sundhedsvæsenets vagthund skal holde farlige læger væk fra syge danskere. I 2010 blev der bevilget over 442 millioner kroner til Sundhedsstyrelsen. I år har styrelsen fået 214 millioner kroner. Det svarer til et fald på 52 procent (Genrefoto). Samfund - 1. okt. 2015 - kl. 12:55 Først beskærer de Sundhedsstyrelsen - så tuder de over skandalerne

Masserede gennem endetarm
Ekstra Bladet har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Mikael Nordfors søndag aften. Men til DR Nyheder siger han, at massage gennem endetarmen kan gøre ondt, og at han ikke bruger den metode mere.

- Men der var utroligt mange patienter, der fik det bedre. Dem hører man bare ikke om, siger han til DR.

Ekstra Bladet erfarer, at den første indberetning mod Dr. Anal indløb allerede i 1995. Og mellem 2002 og 2007 fik manden fem advarsler fra svenske sundhedsmyndigheder. Flere af anmeldelserne handlede om, at Dr. Anal havde givet kvinder massage gennem endetarmen uden at indhente deres samtykke først.

Sundhedsstyrelsen er de seneste år blev skamskåret af politikerne, der dog ikke har holdt sig tilbage i deres kritik af styrelsen. Foto: Jan Unger Plus Sundhedsstyrelsens mange skandaler: Så hykleriske er politikerne

I sagerne fra Sverige og Norge stillede Mikael Nordfors diagnosen piriformis syndrom til kvinder, der opsøgte ham med rygsmerter. Den skyldes smerter i piriformis-musklen, der ligger dybt inde i balden og er omkring ti cm lang.
Stenborg behandlede kvinderne ved at stikke fingeren op i endetarmen og massere musklen.
Normalt antages det, at én ud af hundrede har behov for denne type behandling, men Dr. Anal gav endetarmsmassage til hver femte patient, han behandlede for diagnosen.

De norske sundhedsmyndigheder har kritiseret ham for at skraldgrine og holde sig for øjnene, da en kvinde tog sin bh af for at få undersøgt sin overkrop.

Se også: Hjerneskadet læge må arbejde i Danmark

Sundhedsstyrelsens beslutning om at fratage Mikael Nordfors' autorisation blev især ansporet af en sidste sag, hvor Mikael Nordfors på en privat klinik i Herlev udsatte en kvinde for livsfarlig fejlbehandling efter en indsprøjtning ved brystbenet. Indsprøjtningen stak hul på den ene lunge.

51 kommentarer
Vis kommentarer