Sundhedsstyrelsen: Livskvalitet kan trumfe smitterisiko

Livskvalitet kan veje tungere end hensyn til at reducere smitterisiko, lyder det i nye retningslinjer

Nye retningslinjer fra Sundhedsstyrelsen kan betyde, at flere svækkede ældre kan få besøg af familien. (Arkivfoto) Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Nye retningslinjer fra Sundhedsstyrelsen kan betyde, at flere svækkede ældre kan få besøg af familien. (Arkivfoto) Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Følg Samfund

I en længerevarende coronaepidemi er det vigtigt at sørge for livskvaliteten hos isolerede ældre i slutningen af deres liv.

Derfor kan det i nogle tilfælde veje tungere end hensynet til at reducere smitterisiko ved at holde sig adskilt.

Sådan lyder det i nye opdaterede retningslinjer, som Sundhedsstyrelsen nu lægger frem.

Sundhedsstyrelsen har en række retningslinjer for, hvordan man som pårørende skal agere, hvis man har eksempelvis et ensomt ældre familiemedlem i risikogruppen.

Eksempelvis skal man tænke over at holde afstand. Det samme skal personale på plejehjem.

Men lang tids isolation kan også være skadeligt, lyder det fra styrelsen.

- Personer i øget risiko, som er i sidste del af deres liv, har ofte et stort behov for at få det bedste ud af den sidste tid med deres pårørende. Her kan hensynet til livskvalitet veje tungere end hensynet til at reducere smitterisiko.

- Det kan overvejes kun at følge ovenstående forholdsregler i det omfang det skønnes ikke at gå ud over den personlige kontakt, står der i de opdaterede retningslinjer.

Camille Rathcke, centerchef hos Sundhedsstyrelsen, siger, at ensomheden er en udfordring i en epidemi, der strækker sig over længere tid.

- Rigtig mange har isoleret sig i hjemme. Vi har ikke godt af det som mennesker, hvis vi isoleres fra vores nære kontakter.

- Når vi snakker om at tilsidesætte anbefalingerne, måske især i den sidste del af livet, taler vi om alvorligt syge mennesker. Måske de næsten er døende. Der er det vigtigt at kunne tage afsked eller få en sidste tid med sin familie.

Hun understreger, at man selvfølgelig stadig skal huske god håndhygiejne og generelle hensyn.

Samtidig præciserer Sundhedsstyrelsen, hvem der har øget risiko for at udvikle et alvorligt sygdomsforløb ved smitte på grund af sygdom eller alder.

Sundhedsstyrelsen har hidtil haft en bred definition af risikogrupperne.

Det har medført, at mange har opfattet sig selv som værende i øget risiko og har fulgt anbefalinger, selv om de egentlig ikke er i gruppen.

Nu bliver det præciseret i en ny liste over immunsvækkende eller kroniske sygdomme, der kan spille ind.

Mere fra Ekstra Bladet+

Mette Frederiksen slipper med skrækken og lader andre tage skraldet

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind