Sundhedsstyrelsen regner med flere coronasmittede danskere

Den første dansker er bekræftet smittet med coronavirus. Myndighederne forventer flere tilfælde den næste tid

Sundhedsminister Magnus Heunicke holdt klokken 8 pressemøde omkring Corona-situationen. Her kunne han fortælle, at danskeren er i karantæne. Video/producer: Anthon Unger/Lasse Brøndal

Efter at den første dansker er blevet smittet med coronavirus, må der forventes at komme flere tilfælde i den næste tid.

Det vurderer Sundhedsstyrelsen i en pressemeddelelse.

Vurderingen kommer, efter at en dansker natten til torsdag er blevet konstateret smittet med virusset. Personen er den første dansker til at blive testet positiv for coronavirus, som også går under navnet Covid-19.

- Efter udviklingen i Italien over weekenden, havde vi forventet snart at se tilfælde af Covid-19 i Danmark, så vi er ikke overraskede, og vi må forvente at se flere tilfælde i de kommende dage og uger, skriver Sundhedsstyrelsen.

Tilfældet med den smittede ændrer ikke på den aktuelle risikovurdering, som Statens Serum Institut og Sundhedsstyrelsen udsendte tidligere i denne uge.

Symptomer på corona

Hvornår skal man undersøges?
Hvis man oplever symptomer som hoste, åndenød og feber, og derudover enten har befundet sig i  områder med mange corona-tilfælde eller har haft kontakt med en person, som kan være smittet af coronavirus, anbefaler Sundhedsstyrelsen, at man undersøges af en læge.

Hvad kan man gøre for at undgå smitte?
Vær opmærksom på Udenrigsministeriets rejsevejledning og lokale myndigheders opdateringer om situationen.

Herudover kan man gøre følgende:

  • Sikre en god håndhygiejne ved at vaske hænder med sæbe ofte og bruge håndsprit
  • Sørge for god fødevarehygiejne
  • Undgå kontakt med både levende og døde dyr på madmarkeder
  • Undgå tæt kontakt med personer, som virker syge (fx personer som hoster)
  • Undersøge forholdene i det lokale sundhedsvæsen
  • Sørge for at hjemrejse i tilfælde af sygdom er dækket af rejseforsikring

Du kan altid få det seneste overblik over antallet af smittede og døde på dette kort, som opdateres løbende

I den vurderes der at være en lav risiko for, at der vil komme udbredt smitte i Danmark, og lav risiko for at det danske sundhedsvæsen bliver udfordret.

Ifølge TV2 er den smittede dansker en medarbejder på tv-stationen.

Den smittede kom mandag i denne uge hjem fra skiferie i det nordlige Italien, hvor der på det seneste har været konstateret flere tilfælde af coronavirus.

Efter at den smittede kom tilbage til Danmark, har vedkommende på skift haft blandt andet hoste og feber. Det er nogle af symptomerne på virusset.

Natten til torsdag blev personen sammen med sin kone og søn testet for smitte. Mens mandens test viste sig at være positiv, så var konens og sønnens test negative.

- Sygehuset har aftalt, at familien fortsætter med at være i hjemmeisolation, da de er velbefindende og ikke har behov for sygehusbehandling.

Corona - fakta

Det første tilfælde af Coronavirus blev fundet i den kinesiske by Wuhan i december 2019.

Siden da er mere end 82.000 personer blevet smittet - heraf langt de fleste i Kina. Over 2800 mennesker er indtil videre bekræftet døde af virusset, mens næsten 33.000 er erklærede raske.

Senest har epidemien bredt sig til Italien, hvor flere hundrede mennesker er blevet smittet i den nordlige del af landet, ligesom omkring 1000 mennesker er i corona-karantæne på Tenerife i Spanien. Heraf en del danskere.

Det første danske tilfælde - en TV2 ansat, der havde været på skiferie i Italien - blev bekræftet torsdag.

 

- Sygehuset vil være i daglig kontakt med familien, og hvis de får behov for undersøgelse eller behandling på sygehus, kan de straks blive indlagt, skriver Sundhedsstyrelsen i pressemeddelelsen.

Styrelsen for Patientsikkerhed har været i kontakt med familien og aftalt, at de er i hjemmekarantæne med daglig tæt kontrol.

Styrelsen for Patientsikkerhed er samtidig gået i gang med at opspore personer, der kan have været i tæt kontakt med patienten.