Sune følger russisk atomkraftværk: Hold jer væk

Greenpeace følger atomkraftværket Akademik Lomonosov på tæt hold fra en følgebåd

Greenpeace skibet Beluga med Rosatoms 
pram og slæbebåde i baggrunden. 
Foto: 
Christian Åslund / Greenpeace
Greenpeace skibet Beluga med Rosatoms pram og slæbebåde i baggrunden. Foto: Christian Åslund / Greenpeace

Et flydende russisk kernekraftværk ligger i skrivende stund øst for Møn, og bevæger sig langsomt fremad med 5,5 knob i timen.

Det svarer til ca. ti km i timen. Kernekraftværket kommer til at runde Gedser omkring kl 04 i nat, og så sejler det hen langs Lolland og op forbi Langeland og under Storebæltsbroen i løbet af dagen og aftenen i morgen.

Så det bliver faktisk muligt for danske borgere at se det flydende russiske atomkraftværk sejle gennem Storebælt i morgen, alt efter hvor det befinder sig.

Som tro, men måske knap så velkommen følgesvend, ligger et sejlskib fra Greenpeace tæt på den kontroversielle russiske flydepram, Akademik Lomonosov, der bliver slæbt af en båd. Hele menageriet ejes af det russiske selskab Rosatom.

- Vi har haft et stort banner oppe med vores besked 'Floating Nuclear Power', seriously?, siger talsmand for Greenpeace, Sune Scheller.

Bannerets ordlyd betyder på dansk: 'Flydende atomkraft, seriøst?'

Sune Scheller fortæller, at de har fulgt det russiske kernekraftværk på behørig afstand, men de har haft kommunikation med den russiske besætning, der var bekymrede over, at Greenpeace-skibet lå for tæt på.

- De har bedt os om, at vi holdt os på to sømils afstand, (en mil er 1852 meter red.), men det mener Greenpeace er for langt væk, og derfor har vi holdt os på 700 meters afstand. Det har vi gjort på fredelig vis, siger talsmanden.

Udover slæbebåden ligger blandt andet den svenske kystvagt også som følgebåd, og søværnets 'Najaden' ligger også i kølvandet for at holde øje med prammen.

Akademik Lomonosov er ifølge Greenpeace 144 meter langt, 30 meter bredt og har en vægt på 21.500 tons. 
Foto: AP/ Dmitri Lovetsky Samfund Tjernobyl? Russisk kernekraftværk flyder forbi Danmark

- Vi har krydstogtskibe der er større end dette fartøj, som sejler under broen jævnligt. Så det bliver ikke noget problem, har presserådgiver i Værnfælles Forsvarskommando Christer Haven tidligere sagt til Ekstra Bladet.

Christer Haven fortæller, at man vil holde øje med kernekraftværket, men der vil ikke blive indsat følgebåde mens fartøjet er på tur igennem Danmark.

- Vi kommer til at aflægge platformen et besøg undervejs, og ellers holder vi øje med det. Vi kommer ikke til at følge kraftværket med både eller andet, da det sejler i et internationalt stræde igennem Danmark.

Det forventes at turen fra Bornholm til Skagen vil tage omkring halvandet døgn. Dette kan variere alt efter vind og vejr, men efter al sandsynlighed er den flydende kernekraftreaktor ude af Danmark engang lørdag ved aftenstide.

1 af 2 Greenpeace har fulgt det russiske atomkraftværk på 700 meters afstand. Foto: Christian Åslund / Greenpeace
2 af 2 Greenpeace skibet Beluga med Rosatoms pram og slæbebåde i baggrunden. Foto: Christian Åslund / Greenpeace
92 kommentarer
Vis kommentarer