Super-cyklon truer millioner af mennesker

I løbet af onsdag rammer den gigantiske cyklon Amphan land ved Indien og Bangledesh, der i forvejen er hårdt pressede af coronavirussets udbrud 

Super-cyklonen Amphan rammer onsdag Indien og Bangladesh. hvor borgerne de seneste dage har forsøgt at forberede sig. Video: AP

Cyklonen Amphan brager lige nu nordpå gennem Den Bengalske Bugt i den nordlige del af Det Indiske Ocean og forventes at ramme land ved Calcutta i Indien inden for få timer.

Mere end 2,4 millioner er allerede evakueret eller genhuset.

Kraftigste storm nogensinde
Tirsdag blev Amphan målt til en katagori tre-cyklon med vindstød på 185-200 km/t, hvilket gør den til den kraftigste storm, der nogensinde er dannet i Den Bengalske Bugt. SIdste gang en cyklon opstod i området i 1999, blev næsten 10.000 mennesker dræbt.

Amphans vindstyrke bliver tydelig her ved en havnemole i Kasimendu i det sydøstlige Indien.  Foto: Arun Sankar/Ritzau Scanpix.
Amphans vindstyrke bliver tydelig her ved en havnemole i Kasimendu i det sydøstlige Indien. Foto: Arun Sankar/Ritzau Scanpix.
 

Dobbelt udfordring
Indien og Bangladesh forbereder sig i disse timer på evakuering, ødelæggelser og oversvømmelser, og i to af verdens tættest befolkede områder er det en udfordring i sig selv.

Samtidig er begge lande hårdt ramt af coronasmitte og har indført social afstand, hvilket udfordrer evakuerings- og krisecentrene, som tusindvis af mennesker lige nu søger til.

Folk flygter i sikkerhed fra de truende vandmasser, der potentielt kan oversvømme og ødelægge milllioner af menneskers hjem. Foto: Ritzau Scanpix.
Folk flygter i sikkerhed fra de truende vandmasser, der potentielt kan oversvømme og ødelægge milllioner af menneskers hjem. Foto: Ritzau Scanpix.

Det lavtliggende floddelta-område omkring Ganges flodmunding, hvor Amphan forventes af passere, gør, at den indiske regering og meteorologer advarer om muligheden for flodbølger og enorme vandstandsstigninger.

- Alle nødhjælpsarbejdere skal bære masker, visir, handsker... Det er næsten sikkert, at de skal hjælpe i røde områder (områder med højt coronasmittetal, red.). De redder muligvis mennesker, der er inficeret. Det er en dobbelt udfordring, siger Satya Naryan Pradhan, der er generaldirektør for Indiens natiaonale katastrofehjælp, til CNN.

Kan allerede mærkes
Allerede inden Amphan har ramt Indien mærker de både regn og storm med vindstød på 80 km/t.

(Artikel fortsætter under billedet)

En nødhjælpsarbejder i Khulka i Bangladesh forsøger at evakuere indbyggerer til shelters forud for Amphans forventede ankomst i dag.   Foto: Kazi Shanto/Ritzau Scanpix.
En nødhjælpsarbejder i Khulka i Bangladesh forsøger at evakuere indbyggerer til shelters forud for Amphans forventede ankomst i dag. Foto: Kazi Shanto/Ritzau Scanpix.
 

Mange millioner
Området i det sydlige Indien og Bangladesh er befolket af hundreder af millioner af mennesker. Den største udsatte by er Calcutta med 14 millioner indbyggere. Dhaka, der er hovedstad i Bangledesh, ligger længere væk fra kysten, inde i landet, hvorfor den sandsynligvis ikke vil være så udsat.

Amphan er den største storm, der nogensinde er dannet i Den Bengalske Bugt. Den forventes at ramme land i Indien og Bangladesh indenfor få timer. Foto: NASA/Ritzau Scanpix.
Amphan er den største storm, der nogensinde er dannet i Den Bengalske Bugt. Den forventes at ramme land i Indien og Bangladesh indenfor få timer. Foto: NASA/Ritzau Scanpix.