Annonce:
Annonce:

Superhurtige el-cykler på vej: Så farlige er de

El-cykler med en topfart på 45 km/t bliver søndag tilladte på danske cykelstier

Se en crashtest af el-cykler her. Video: Augustine Ebikes.
Annonce:
Følg Samfund

1. juli træder en ny bekendtgørelse i kraft, som vil gøre det lovligt at benytte en såkaldt speed pedelec – som er en ekstra hurtig elcykel – på cykelstierne.

Dermed bliver det tilladt at køre op til 45 kilometer i timen ved siden af almindelige cyklister, hvilket blandt andet er blevet kritiseret af en lang række trafikeksperter og Cyklistforbundet.

Ny racer på cykelstierne: Kører 45 kilometer i timen

Frygten er, at den øgede fart vil føre til flere færdselsulykker med cyklister, som det blandt andet har været tilfældet i Holland, hvor især ældre mennesker på el-cykler er kommet til skade.

Den bekymring er dog blevet afvist af Færdselsstyrelsen, med henvisning til, at cyklister skal vise hensyn og overholde færdselsloven.

Annonce:

Men det ændrer ifølge seniorforsker på DTU Mette Møller ikke på, at der vil være en betydelig risiko for, at andre trafikanter fejlfortolker en speed pedelecs hastighed.

- Der er en stor risiko for, at andre trafikanter undervurderer speed pedelec'ens hastighed, hvilket kan skabe farefulde situationer, siger Mette Møller.

Krav til ekstra hurtige elcykler lempes trods kritik

Hvor slemt et styrt på el-cykel kan være, hvis en bildør for eksempel kommer i vejen, kan du se i videoen over artiklen, hvor forskellige el-cykler crashtestes med 40-50 kilometer i timen.

Der er tale om en forsøgsordning med de nye el-cykler, som har førsteevaluering senest 1. maj 2019.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Nyttig idiot for islamister
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce: