Supermarkeder frifundet for kopisalg

Skoene blev solgt til en væsentlig lavere pris end i specialbutikkerne

Arkivfoto: Joachim Adrian/Polfoto
Arkivfoto: Joachim Adrian/Polfoto

Coop, Lidl samt Harald Nyborg er blevet frikendt i en sag om kopisalg af Converse All Star sko.

Sagen går tilbage til 2012, og Østre Landsret slog i dag fast, at firmaerne ikke har handlet forsætligt eller uagtsomt ved at have solgt skoene af det populære mærke.

Der er tale om over 100.000 sko, der blev udbudt til en pris, der var væsentligt lavere end skoene sælges til i specialbutikkerne.

Converse havde krævet, at Coop skulle betale 4,5 millioner kr. i erstatning, mens Lidl skulle betale 1, 3 millioner og Harald Nyborg 1,2 millioner. Men i stedet fastslog retten, at Converse skal betale Coop 100.000 i sagsomkostninger og 40.000 kroner i delvise sagsomkostninger til Liedl og Harald Nyborg.

Pressekontaktdommer i Østre Landsret, Katja Høegh, fortæller, at Converse har fået medhold i, at det rent principielt er en varemærkekrænkelse, at disse sko pludselig dukker op til salg i Danmark hos Coop og Lidl. Landsretten siger således 'at MSK, Coop, Harald Nyborg og Lidl har krænket Converses varemærkerettigheder ved at have solgt og markedsført de pågældende All Star Chuck Taylor sko'.

Usikkerhed om omfanget
- Men det, man så siger, er, at med de undersøgelser, de involverede, som er langt senere led i distributionskæden, har foretaget i forbindelse med købet, har de ikke handlet forsætligt eller uagtsomt på en måde, som kan gøre, at de skal betale erstatning for varemærkekrænkelsen til Converse. Desuden er der usikkerhed om det præcise omfang af de sko, som krænker Converses’ varemærkerettigheder, og nogle af Converses påstande er også upræcise – og derfor får Converse ikke medhold i kravene om, at skoene skal destrueres af Coop m.fl. Desuden bliver de frifundet for at offentliggøre dommen, siger hun.

Hun tilføjer desuden, at det ikke er fastslået, at der er tale om forfalskede produkter.

De undersøgelser, som Converse selv havde foretaget, blev således ikke anset for at være tilstrækkelig dokumentation for, at skoene var forfalskede. Men da skoene  ikke var blevet markedsført med Converses samtykke inden for EU var salget af dem i Danmark – selvom skoene blev anset for at være ægte Converse sko - en varemærkekrænkelse.

Da Converse gjorde indsigelse, stoppede Coop øjeblikkeligt salget, indtil retssagen var gennemført.

- Vi har stor respekt for producenters immaterielle rettigheder og tager skarpt afstand fra salg af kopiprodukter. I dette tilfælde mente vi, at vi havde pålidelig dokumentation for, at varerne var originale mærkevarer. Landsretsdommen bekræfter dette. Østre Landsret medgiver, at vi ikke har handlet forsætligt eller uagtsomt, og at der derfor ikke er noget at bebrejde os i sagen, siger juridisk direktør i Coop, Per Sjøqvist i en pressemeddelelse og tilføjer:

- Vi er derfor meget tilfredse med dommen.

De oplyser, at kunderne blev tilbudt at få deres penge tilbage, da skoene blev trukket tilbage i 2012.

Opgøret handler om All Star Chuck Taylor sko. Den blev populær, da den amerikanske basketballspiller Chuck Taylor benyttede skoen. Tilbage i 1912 blev spillerens signatur påtrykt skoen. Og siden blev den et hit verden over.

11 kommentarer
Vis kommentarer