Supermarkedets sorte guld: Vaniljekransen bliver dyrere i år

Prisen på vanilje er femdoblet siden julen sidste år, og de billigste vaniljestænger ligger nu på omkring 30 kroner. Årsagen skal findes ud fra Afrikas kyst

Det sprænger nok ikke julebudgettet, men måske du alligevel har lagt mærke til det. Vaniljen til bagværk og risalamande er dyrere i år.

Det skyldes en dårlig høst og en cyklon på Madagaskar, som står for 80 procent af verdens produktion af vanilje. Det har skabt en hamstring af de små sorte korn i milliard-industrien, hvilket igen har sendt prisen på himmelflugt, oplyser Coop.

- Prisen på vanilje er femdoblet i år, og vi ser lige nu et ’gold rush’ på vanilje. Det er helt usædvanligt at se råvarepriser svinge på den her måde. Det har vi ikke set før, siger Coops analysechef Lars Aarup.

Julen er klart vaniljens højtid, og Coop oplyser, at det øgede salg allerede begynder i oktober. I november fordobles salget, og i december kommer der mindst fire gange så meget vanilje på kassebåndet i forhold til en normal måned.

- Vi ved ikke helt, hvordan situationen kommer til at ende, men det ser ud til, at vi har vanilje nok til at komme igennem julen, fortæller analysechefen.

Dårligere kvalitet
Hos Dansk Supermarked er de også ramt af vanilje-boblen, og det går ud over pris og kvalitet.

- Vejrforholdene har bestemt ikke været gunstige for vanilje-producenterne både sidste år og i år, hvilket har bevirket, at efterspørgslen på sin vis overstiger udbuddet. Det har desværre både haft betydning for kvaliteten og prisen, siger indkøber Rikke Lynggard.

- I Føtex, Netto og Bilka har vi dog vaniljestængerne klar til julen, dog kan man møde som kunde flere typer og mærker end normalt, da vi har været nødsaget til at købe mindre partier fra flere leverandører, forklarer hun.

I øjeblikket koster de dyreste vaniljestænger over 70 kroner stykket, mens de billigste er nede omkring 30 kroner, oplyser Coop.

Måske dyrere til næste år
Måske vil priserne endda blive endnu højere til næste år.

- Det hele afhænger af vejret på Madagaskar, men også hvordan markedet tror, at vejret bliver på Madagaskar, siger Lars Aarup.

- Hvis markedet tror på flere storme og mere regn, så vil prisen på vanilje blive ved med at stige, forklarer han.

Det store underskud af vanilje på verdensplan viser sig også i de danske tilbudsaviser. Vanilje er nærmest aldrig på tilbud i danske supermarkeder.

Ekstra Bladet overvåger tilbudspriserne og har i år blot registreret nogle ganske få tilbud på det sorte guld. Derimod er der nærmest ugentligt billige pilsnere til salg, som der alene i år har været flere end 7.000 tilbud på hos de største supermarkedskæder.

Så fra en sort guld til en anden kan du måske hente det tabte tilbage i husbudgettet.

Sådan laver man vanilje

- Det tager omkring tre år, før vaniljeplanter producerer bønner.

- En orkide-lignende blomst skal bestøves, men da den rigtige type bi ikke findes på Madagasker, gøres dette ved håndkraft.

- Blomsterne åbner sig i mindre end en dag om året, og hvis den ikke bestøves, kommer der ingen vanilje.

- Bønnerne plukkes og dybbes i varmt vand, hvorefter de soltørrer i halvanden time om dagen i 14 dage.

- Til sidst skal bønnerne modnes i trækasser i seks til otte måneder.

Kilde: The Guardian, Bloomberg

Birgitte købte vanilje for 360 kr.

Ekstra Bladet tog til juletræstænding på Rådhuspladsen for at høre, om vaniljepriserne kunne tage juleglæden fra danskerne.

Lua, Danny og Mie Venø Simonsen samt farmor Birgitte Mejsner

 

– Jeg opdagede det forleden, da jeg skulle lave risalamande til 30 mennesker, siger Birgitte Mejsner.

– Jeg havde et budget på 500 kroner, men det blev 627 kroner. En vaniljestang kostede 29,75 kroner, og jeg skulle bruge 12, så det løber op, og det havde jeg ikke forventet, forklarer Luas farmor.

Lee og Brigitte Little

 

– Jeg har overhovedet ikke lagt mærke til det, men det gør jeg nok næste år, hvor vi regner med at gå all in med at bage, siger Brigitte Little.

– Der skal mere til at ødelægge den gode julestemning end dyr vanilje, men hvis priserne fortsætter, så kan det være, at vi må bage lidt flere pebernødder, fortæller hun

Jens Wendelboe

 

– Det vil være meget skidt, hvis der kom mindre vanilje i risalamanden, så vi må betale det, som det koster. Der vil jeg ikke spare, siger Jens Wendelboe.

43 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere