Sur Novo-kronprins gad ikke mere: Får 41 millioner i farvelgave

Kåre Schultz kunne ikke blive topchef i Novo Nordisk, så han sagde farvel og tak - med sig får han 41,6 millioner ud af døren

Selv om Kåre Schultz ikke blev topchef for Novo Nordisk, så kan han glæde sig over 41,6 millioner kroner i farvelgave. (Foto: Cecilie Smetana)
Selv om Kåre Schultz ikke blev topchef for Novo Nordisk, så kan han glæde sig over 41,6 millioner kroner i farvelgave. (Foto: Cecilie Smetana)

Den 53-årige viceadministrerende direktør for Novo Nordisk, Kåre Schultz, har i flere år været udset som manden, der skulle overtage topchef Lars Rebiens stilling.

Men i dag sagde han overraskende op med øjeblikkelig virkning, fordi bestyrelsen havde besluttet at fratage ham noget ansvar og vigtigst af alt - at han ikke kunne blive øverste chef.

- Jeg stopper på baggrund af bestyrelsens beslutning om, at Lars Rebien fortsætter som CEO frem mod slutningen af sin kontrakt i 2019, og at der bliver foretaget en reorganisering. I den forbindelse har jeg valgt at det er bedst for mig bare at aftræde, siger Kåre Schultz til Børsen.

Se også: Novo-boss forklarer kronprins-exit: Ville have mit job

Stor farvelgave
Men på trods af den manglende forfremmelse og det markante smæk med døren, kan Kåre Schultz alligevel glæde sig over en klækkelig farvelgave fra Novo.

Se også: Kunderne betaler: Omstridt direktør får 14 millioner i farvelgave

Med sig ud af døren får han således hele 41,6 millioner kroner fordelt i fratrædelsesgodtgørelse og pension.

Novo Nordisk oplyser således til Ekstra Bladet, at Kåre Schultz, der i fast løn får 7,3 millioner om året, får 12 måneders løn i opsigelsesperioden plus 36 måneders fratrædelsesgodtgørelse. Begge inkluderer fast løn og pension.

Da han får 3,1 millioner i pensionsbidrag, svarer det altså til 41,6 millioner kroner i alt.

Se også: Så store er finansbossernes 'gyldne håndtryk'

Konkurrenceklausul
Ifølge Novo Nordisk er der helt klare kontraktlige retningslinjer for den slags, når direktører enten bliver afskediget eller selv siger op, som i Kåre Schultz' tilfælde.

Kåre Schultz har krav på den maksimale fratrædelsesgodtgørelse, da han har været i virksomheden i mere end 25 år.

Hvad han fremover skal er ukendt, men Novo Nordisk har ifølge Lars Rebien lavet en konkurrenceklausul, som forhindrer Kåre Schultz i at få job i rivaliserende virksomheder.

Novo har ændret regler
Det er samtidig ikke første gang, at Novo betaler direktører i dyre domme, når de selv siger op.

Sidste år sagde Lise Kingo op, og ud af døren fik hun 32,2 millioner.

Men sådan skal det ikke være i fremtiden ifølge Novo Nordisk. Medicinalgiganten har således ændret reglerne på området, så direktører, der er blevet ansat i 2013 eller senere, højst kan få 24 måneders fratrædelsesgodtgørelse.

Men alle dem der blev ansat forinden - eksempelvis Schultz - kan gå fri af denne regelændring og dermed blive betalt for 36 måneder, fremgår det af den seneste årsrapport fra Novo Nordisk.

105 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere