Svær jagt på ansvaret i Kina-sag

Den såkaldte Kina-sag er seneste eksempel på skandalesager, hvor ansvaret forsvinder i et lukket system, siger ekspert

Det var ulovlig frihedsberøvelse, da politiet under det kinesiske statsbesøg 14.-16. juni 2012 tilbageholdt en Tibet-venlig demonstrant. Det besluttede Østre Landsret tidligere på ugen. Det er dog stadig uvist, hvor højt oppe ordren om at censurere Kina-kritiske budskaber kom fra. Se grafik på næste billede. Foto: Michael Stub
Det var ulovlig frihedsberøvelse, da politiet under det kinesiske statsbesøg 14.-16. juni 2012 tilbageholdt en Tibet-venlig demonstrant. Det besluttede Østre Landsret tidligere på ugen. Det er dog stadig uvist, hvor højt oppe ordren om at censurere Kina-kritiske budskaber kom fra. Se grafik på næste billede. Foto: Michael Stub

Mere end tre år efter det omstridte statsbesøg fra den forhenværende kinesiske præsident Hu Jintao i København i juni 2012 hober spørgsmålene sig stadig op – var det en politisk ordre at censurere demonstranter for ikke at fornærme de magtfulde kinesere, eller var det politiets egen beslutning at gå målrettet efter borgere med Tibet-flag og Kina-kritiske budskaber.

112 - 24. sep. 2015 - kl. 12:12 Politichef vil ikke svare på, om han gav ordre til at fjerne Tibet-flag

Det er ikke blevet lettere at svare på, efter der i de seneste dage har lydt modsatrettede forklaringer på, hvor ansvaret skal findes, og ifølge lektor i forvaltningsret ved Roskilde universitet Pernille Boye Koch er det helt typisk, at ansvaret i den slags politiske skandalesager bliver en meget flydende størrelse.

– Når en sag er politisk kontroversiel og nogen fra statsapparatet har været involveret på en problematisk måde, så er der nogle beskyttelsesmekanismer, der træder i kraft, og det kan det være rigtigt, rigtigt svært for både pressen og oppositionspolitikere at afdække, hvad der egentlig er foregået, siger Pernille Boye Koch, der er medforfatter til bogen 'Ansvaret der forsvandt – om magten, ministrene og embedsværket’, der gennemgår en række nyere skandalesager, der har det til fælles, at de ansvarlige politikere brugte ufine metoder eller løj om deres rolle for at slippe af krogen.

Tibets flag, som ifølge betjente skulle fjernes fra demonstranter efter odrer oppefra. Dansk politik - 24. sep. 2015 - kl. 09:56 Betjente undsiger ledelsen: Flag-ordre kom oppefra

Om den såkaldte Kina-sag siger Pernille Boye Koch:

– Skiftende justitsministre har jo benægtet, at der skulle være givet ordre om, at man skulle fjerne flag eller undertrykke kritiske ytringer mod Kina. Det var ikke i overensstemmelse med sandheden, og det virker, som om at det er et tilfælde, at beviserne mod politiet er dukket op og viser et andet billede end det, man har givet til offentligheden.

– Vi mangler at finde ud af, hvor højt oppefra den ordre kom. Kom den fra justitsministeren, eller handlede nogle af politicheferne på politisk gefühl ud fra en fornemmelse om, at det ville stille Danmark i et dårligt lys.

Se også: Politiet ville skjule beviser i Tibet-sagen

Se også: Politi dømt for at frihedsberøve Tibet-sympatisør

I lektorens bog om politiske skandalesager indgår også sager, der har sit udspring i politiet og forsvaret, og hun mener, at der her kan være en særlig kultur, der modarbejder offentlighedens ønske om åbenhed:

– Politiet spiller en meget central rolle i samfundet, og der må ikke være tvivl om deres dømmekraft eller mistanke om, at de diskriminerer eller tager politiske hensyn, og det kan være en forklaring på, at der er en tilbøjelighed til en lukkethed, hvor man ikke eksponerer sine fejl på samme måde, som andre institutioner ville gøre det, siger hun.

 

1 af 2 Pernille Boye Koch, lektor i forvaltningsret ved Roskilde Universitet.
2 af 2 Det var ulovlig frihedsberøvelse, da politiet under det kinesiske statsbesøg 14.-16. juni 2012 tilbageholdt en Tibet-venlig demonstrant. Det besluttede Østre Landsret tidligere på ugen. Det er dog stadig uvist, hvor højt oppe ordren om at censurere Kina-kritiske budskaber kom fra. Se grafik på næste billede. Foto: Michael Stub
19 kommentarer
Vis kommentarer