Svage og ledige får længere ventetider

Regeringens beslutning om at flytte medarbejdere fra Ankestyrelsen til Aalborg betyder, at borgere må vente længere på at få klagesager afgjort

Ankestyrelsen flytter, og det medfører længere ventetider, erkender regeringen. (Arkivfoto: POLFOTO)
Ankestyrelsen flytter, og det medfører længere ventetider, erkender regeringen. (Arkivfoto: POLFOTO)

For første gang erkender regeringen nu, at den store udflytning af offentlige arbejdspladser vil resultere i længere sagsbehandlingstider.

Når Ankestyrelsen i 2016 skal flytte 51 medarbejdere fra København til Aalborg, vil det nemlig få den direkte konsekvens, at borgerne skal vente længere tid på at få deres klagesager om for eksempel afslag på førtidspension eller boligstøtte afgjort.

Læs også: Efter et år i Ankestyrelsen: Jens har solgt alt

I et skriftligt svar til Dansk Folkepartis Karina Adsbøl oplyser social- og indenrigsminister Karen Ellemann (V), at 'den planlagte flytning i 2016 af dele af Ankestyrelsen til Aalborg må forventes midlertidigt at påvirke liggetiden'.

Liggetiden er en status over, hvor lang tid en klagesag i gennemsnit har ligget hos Ankestyrelsen, uden at man er nået frem til en afgørelse.

Alle områder vil blive påvirket
I en ny resultatplan mellem Social- og Indenrigsministeriet og Ankestyrelsen, som sætter rammerne for styrelsens arbejde i 2016, står det også sort på hvidt, at flytningen vil påvirke sagsbehandlingen, så liggetiderne forventes at blive længere i både 2016 og 2017 end ved udgangen af 2015.

Læs også: Advokater siger stop: Kommuner må ikke kunne spare på klagesager

Først i 2018 ventes Ankestyrelsen at nå målsætningen om en liggetid på maksimalt 2,5 måneder for kommunale social- og beskæftigelsessager.

Ifølge Thorkil Juul, der er styrelseschef i Ankestyrelsen, vil flytningen af medarbejdere fra København til Aalborg kunne mærkes på alle Ankestyrelsens områder. Både når det gælder klager om social- og beskæftigelsessager, børnesager og arbejdsskadesager.

- Resultatplanen anerkender, at der kan være en lidt længere liggetid i 2016. Det er direkte begrundet i, at flytningen kan påvirke vores sagsbehandling i flytteåret.

- Flytningen vil i større eller mindre omfang kunne påvirke alle sagsområder i styrelsen. Men vi vil naturligvis prøve at gennemføre flytningen, så der opstår færrest mulige gener for de borgere, der har sager hos os, siger han i en skriftlig kommentar til Avisen.dk

34 ud af 51 har sagt nej tak
Af de 51 medarbejdere i Ankestyrelsen, som er blevet tilbudt at flytte med fra København til Aalborg, har 34 sagt nej tak og er derfor blevet opsagt. Samtidig kan der være endnu flere, som finder et nyt job, inden de skal flytte.

Læs også: Vupti! Ankestyrelsen gør ulovlige sager lovlige

Derfor venter et større rekrutteringsarbejde med at oplære nye medarbejdere og opbygge nye rutiner, ligesom det kræver tilvænning for dem, der flytter med til Aalborg, påpeger Thorkil Juul.

- Sådan en flytning kan ikke undgå at påvirke hele organisationen, selv om vi gør meget for at holde fokus på at behandle flest mulige klager undervejs, siger han.

DF: Mulighed for at handle nu
Dansk Folkeparti har støttet regeringens planer om udflytning af statslige arbejdspladser. Men partiets handicapordfører, Karina Adsbøl, understreger, at det ikke har været forventningen, at det ville resultere i længere sagsbehandlingstider i Ankestyrelsen.

- Hvis man allerede nu ved, at det her betyder, at vi kan risikere, at der igen kommer længere sagsbehandlingstider, så er der mulighed for at handle nu, siger Karina Adsbøl.

Hun henviser til, at Dansk Folkeparti allerede har fremsat flere beslutningsforslag, som vil kunne hjælpe til med at begrænse antallet af klagesager

Læs også: Syg der vil klage? Du får svar om et års tid

Blandt andet vil Dansk Folkeparti give ret til økonomisk kompensation, hvis Ankestyrelsen giver borgeren medhold i, at kommunerne har truffet en forkert afgørelse.

- Det handler om, at kommunerne skal have mere fokus på at lave den rette afgørelse i første omgang, så det ikke er nødvendigt med de her langvarige klagesager for borgerne. Hvis man kan nedbringe antallet af sager, vil det også have en positiv effekt på sagsbehandlingstiden, siger Karina Adsbøl.

Ingen kommentarer fra regeringen
Social- og indenrigsminister Karen Ellemann (V) har ikke ønsket at udtale sig yderligere om sagen til Avisen.dk. Hun henviser til erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V), som har ansvaret for regeringens store plan om at udflytte i alt 3.900 statslige medarbejdere fra hovedstaden.

Men heller ikke Troels Lund Poulsen vil stille op til et interview om sagen.

'Regeringen vil ikke kommentere de konkrete udflytninger på nuværende tidspunkt, fordi vi nu afventer et konsolideret bud på implementeringsplaner fra Finansministeriet', lyder det i en mail fra Erhvervs- og Vækstministeriet.

10 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere