Svanerne dør som fluer på 'Dødens Mark' ved Dybsø Fjord

På en mark lidt uden for Næstved dør dagligt 3-10 knopsvaner - en beboer i området må dagligt aflive adskillige sårede fugle, efter at de er fløjet ind i højspændingsledninger. Se optagelserne her

SVANENS DØD: Marken var fyldt med døde svaner, da Næstved Netavis tirsdag besøgte 'gerningsstedet'. En af svanernes kollision med højspndingsledningerne blev foreviget på video - se klippet herover. (Video: Næstved Netavis)

De flyver direkte ind i døden. Nogle gange dør de på stedet, andre gange basker de sårede ned på 'Dødens Mark' ved Dybsø Fjord lidt uden for Næstved, hvor de så bliver samlet op af lokale beboere, der afliver dem. Det er et ekstremt farligt liv at være en knopsvane, hvis man befinder sig i området omkring Dybsø Fjord, hvor der er masser af de livsfarlige højspændingsledninger. Og hvis svanerne ikke lige ser ledningerne betyder det den sikre død.

Denne problematik for Danmarks nationalfugl svanen sætter Næstved Netavis fokus på i en stor anlagt artikel, hvor man blandt også kan se en video, hvor en svane flyver direkte ind i en højspændingsledning og falder tungt ned på 'Dødens Mark'.

Se optagelserne i klippet øverst

Hver nat sover svanerne på Dybsø Fjord, men om morgenen søger de ind over land i deres søgen på føde. Men på deres vej skal de passere de dødbringende højspændingsledninger, der skærer sig igennem landskabet.

(artiklen fortsætter under billedet)

Hver dag må de lokale beboere ved 'dødens mark' aflive sårede svaner og samle de døde op. (Foto: Næstved Netavis)
Hver dag må de lokale beboere ved 'dødens mark' aflive sårede svaner og samle de døde op. (Foto: Næstved Netavis)

Beboerne samler døde svaner op på marken
En lokal beboer i området fortæller til Næstved Netavis, at han dagligt må aflive 3-10 svaner, der ellers ville ligge og dø langsomt på marken. Og i går måtte han aflive hele tre svaner. To af dem døde med det samme, da de ramte højspændingsledningerne. I alt døde fem svaner i går på 'Dødens Mark' ved Dybsø Fjord.

– Jeg går hver aften og afliver de fugle der ikke er døde af mødet med ledningerne, her til aften var det 3 stk igår var det 6 jeg aflivede, fortæller beboeren til Næstved Netavis og tilføjer:

– Det er ikke fedt at lege bøddel hver aften, når man kommer hjem, lyder det fra den hårdt prøvede beboer, der gerne vil være anomym.

(artiklen fortsætter under billedet)

Blodige og brutale billeder af døde svaner på 'dødens mark'. (Foto: Næstved Netavis)
Blodige og brutale billeder af døde svaner på 'dødens mark'. (Foto: Næstved Netavis)

Fandt 25 døde svaner i går
Da Næstved Netavis i går besøgte 'Dødens Mark' lå der sammenlagt hele 25 døde svaner. Ifølge professionel jæger og vildtpleje rådgiver, Jesper Schytte, er der tale om knopsvaner – Danmarks Nationalfugl.

Ifølge Jesper Schytte sover svanerne på fjorden, og om morgenen trækker de indover land til de grønne marker med vinterafgrøder for at spise. Sigtbarheden bestemmer hvilken højde svanerne flyver i, og derfor rammer de højspændingsledningerne i stort antal.

– Svanerne flyver i netop den højde, hvor de stadig har landekending. Kan de se 10 meter ned, så flyver de i 10 meters højde. Tågen og sigtbarheden bestemmer altså i hvilken højde svanerne flyver. En svane flyver cirka 60 kilometer i timen, når den er oppe i fart. Den kan ikke nå at reagere på ledningerne i dårligt sigtbarhed, forklarer Jesper Schytte.

Et livsfarligt sted for svaner
Ifølge biolog Knud Flensted fra Dansk Ornitologisk Forening er markerne ved Dybsø Fjord ved Næstved på top 10 over de steder i Danmark, hvor der dør flest fugle på grund af højspændingsledninger på en kort strækning. Knud Flensted oplyser også, at ca. en tredjedel af alle svaner i Danmark dør hvert år på grund af kollisioner med de livsfarlige ledninger.

Et brutalt billede af Danmarks nationalfugl knopsvanen, der her er fløjet i døden og har fået revet den ene vinge af. (Foto: Næstved Netavis)
Et brutalt billede af Danmarks nationalfugl knopsvanen, der her er fløjet i døden og har fået revet den ene vinge af. (Foto: Næstved Netavis)

1 af 4 Hver dag må de lokale beboere ved 'dødens mark' aflive sårede svaner og samle de døde op. (Foto: Næstved Netavis)
2 af 4 Blodige og brutale billeder af døde svaner på 'dødens mark'. (Foto: Næstved Netavis)
3 af 4 Et brutalt billede af Danmarks nationalfugl knopsvanen, der her er fløjet i døden og har fået revet den ene vinge af. (Foto: Næstved Netavis)
4 af 4 En død svane på 'Dødens Mark' ved Dybsø Fjord ved Næstved. Læg mærke til, at dens ene vinge simpelthen er flået af i forbindelse med, at den har ramt en højspændingsledning. (Foto: Næstved Netavis)
165 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere