Svensk asylaftale vil ikke presse danske asylcentre

Når Sverige strammer asylkravene, vil mange asylansøgere ændre kurs, men nok ikke mod Danmark, mener ekspert.

Stramningen af Sveriges asylpolitik kan betyde, at flygtningene i højere grad vil fravælge Sverige og vende næsen mod de øvrige skandinaviske nabolande.

Det mener Lars Hovbakke Sørensen, ekstern lektor i historie ved Københavns Universitet.

- Aftalen kan få en effekt i Danmark, men det vil være i begrænset omfang, da de danske asylregler stadig er strammere end i Sverige, siger Lars Hovbakke Sørensen.

Han peger på, at det historisk set plejer at påvirke flygtningestrømmen til nabolandene, når et skandinavisk land strammer asylreglerne. Det får nemlig flygtningene til at overveje, om deres chancer er bedre andetsteds.

Riksdagen i Sverige har fredag stemt en ny stramning af asylreglerne igennem, der gør det sværere at få permanent opholdstilladelse. Ifølge Lars Hovbakke Sørensen er det et tegn på, at svensk politik bevæger sig i retning af Danmarks asylpolitik.

- Sverige tager et skridt i retning af dansk asylpolitik, men der er stadig stor forskel, siger han.

Ifølge Lars Hovbakke Sørensen gør denne forskel sandsynligvis, at selvom flere flygtninge vil fravælge at søge asyl i Sverige, ligger det stadig ikke lige for, at de rejser til Danmark.

Med indførslen af de nye danske asylregler, er dansk lovgivning nemlig stadig strammere end den svenske.

- Jeg kan godt forestille mig, at det særligt er Norge og Finland, der vil få flere asylansøgere. Det er ikke så attraktivt for flygtninge at søge til Danmark, fordi vi har indført så mange stramninger, blandt andet i form af integrationsydelsen, siger han.

Lars Hovbakke Sørensen forventer, at man i løbet af det næste halve års tid vil kunne se, at flygtningestrømmene ændrer sig, og flygtningene søger mod andre lande end Sverige.

Mange af de flygtninge, der befinder sig i Sverige lige nu, men endnu ikke har søgt asyl, vil reagere, mener Lars Hovbakke Sørensen.

- Jeg tror, at mange af dem, der havde tænkt sig at søge asyl i Sverige, rejser videre nordpå, for dem, der søger asyl fremover, risikerer at blive sendt tilbage til deres hjemland, siger Lars Hovbakke Sørensen.

Der er heller ikke stor sandsynlighed for, at Sverige tilbagesender de flygtninge, der har søgt asyl, til Danmark. Hvis Sverige udsender flygtningene, vil det være til det første EU-land, de ankom til eller deres hjemland.

0 kommentarer
Vis kommentarer