Svensk elselskab taber 23 milliarder i andet kvartal

Svensk pendant til Dong tager store nedskrivninger på grund af lave elpriser og produktionsproblemer

Det svenske elselskab Vattenfall, der svarer til det danske Dong. (FOTO:
Det svenske elselskab Vattenfall, der svarer til det danske Dong. (FOTO:

Det statsejede svenske elselskab, Vattenfall, leverer tirsdag morgen noget af et chokregnskab for andet kvartal.

Den svenske pendant til Dong tager ekstraordinære af- og nedskrivninger på hele 40,2 milliarder svenske kroner, hvilket svarer til 32,1 milliarder danske kroner.

De store regnskabstab skyldes især lavere elpriser, men også produktionsproblemer på atomkraftværket Ringhals i Sverige og på kulkraftværker i Tyskland, oplyser Vattenfall i regnskabet ifølge Ritzau Finans.

Vattenfalls andet kvartal endte med et uhørt driftsunderskud på 30 milliarder kroner, og nettoresultatet i kvartalet bliver et underskud på 23 milliarder kroner.

På atomkraftværket Ringhals skal to reaktorer lukkes ned i 2018 og 2020, hvilket er en fremrykning på godt seks år på grund af lave elpriser og højere produktionsomkostninger. Det koster 13,5 milliarder kroner på bøgerne.

I Tyskland koster nedskrivninger på brunkulsværkerne 12 milliarder kroner.

En lille positiv nyhed i regnskabet var dog en opskrivning på 0,4 milliarder kroner på Nordjyllandsværket i Vodskov ved Aalborg.

Det er blevet købt af Aalborg Forsyning for 725 millioner kroner plus gæld, og det er mere end værket stod opført til i Vattenfalls bøger.

De finansielle problemer i tirsdagens regnskab er dog ikke nogen enlig svale for Vattenfall, der de seneste år har døjet med sløje markedsudsigter og deraf følgende nedskrivninger. 2014 endte med et tab på 6,6 milliarder kroner.

2 kommentarer
Vis kommentarer