Svensk forfatter om 'sharia-domstol' i svensk retsvæsen: Det er horribelt

En 37-årig mand blev frikendt for vold mod sin kone i en svensk retssag, hvor lægdommerne i begrundelserne for dommen argumenterede ud fra et tankesæt inspireret af sharia-lov

Lægdommeren Ebtisam Aldebe fra det svenske parti Centerpartiet er nu smidt ud af partiet på grund af de ekstremt usædvanlige begrundelser for frikendelsen af den 37-årige mand (Foto:
Lægdommeren Ebtisam Aldebe fra det svenske parti Centerpartiet er nu smidt ud af partiet på grund af de ekstremt usædvanlige begrundelser for frikendelsen af den 37-årige mand (Foto:
Følg Samfund

I de sidste par dage har de svenske medier kogt over i en sag, der har rystet hele Sverige. Og mange svenskere frygter nu, at de såkaldte 'sharia-love' har sneget sig ind i visse dele af det svenske retsvæsen. Det skriver flere medier som f.eks. Kristianstadbladet med overskriften 'Smid sharia ud af vores svenske domstole' eller Sydsvenskan med overskriften 'Svensk lov - aldrig sharia'.

Sagen tager udgangspunkt i en muslimsk kvinde, der i 2015 anmeldte sin 37-årige mand for vold, blandt andet fordi han ifølge hendes udsagn skubbede hende ind i møbler, slog hende i ansigtet, rev hende i håret samt trykkede en sko ind i hendes ansigt.

Dommen i sagen faldt i slutningen af februar måned i Solna Tingsret, hvor den 37-årige mand blev frikendt. Men det, der har rystet hele Sverige, er selve begrundelserne for dommen, som mange mener er direkte inspireret af den muslimske sharia-lov.

Forkert at anmelde vold til politiet
I domsudskriftet fremgår det nemlig, at lægdommerne fremlægger en række påstande, der skal vise, at man ikke kan stole på kvinden, og at kvinder generelt er mindre troværdige end mænd.

Blandt andet hævdes det, at mandens familie 'virker som en god familie, til forskel fra kvindens familie, hvilket også har betydning for bedømmelsen af skyldsspørgsmålet'.

Retten anser endvidere, at det mindsker kvindens troværdighed, at hun ikke græd, da hun fortalte om den vold, hun havde været udsat for. Og kvinden er heller ikke troværdig, fordi hun anmeldte voldssagen til politiet. Hun burde i stedet have henvendt sig til den tiltalte ægtemands familie, ifølge Solna Tingsret.

Det skriver den svenske avis Aftonbladet, der har fået en kopi af domsudskriften.

- Det normale i disse kredse er, at en kvinde fortæller sin familie, at hun bliver mishandlet, hvis hun bliver det, så sagen kan løses internt i familien. Det faktum, at kvinden ikke berettede til familien, at hendes mand slog hende, og at hun i stedet anmeldte sagen til politiet, mindsker hendes troværdighed yderligere, skriver retten om ægteparret, der for syv år siden blev gift via sharia-loven.

Kvinden udpeget som utroværdig
I den usædvanlige dom fremføres også et argument omkring, at kvinden kan have påstået, at hun er blevet mishandlet, for at skaffe sig en bolig.

- Det er ikke usædvanligt, at  kvinder fejlagtigt hævder, at de er blevet mishandlet og har har været udsat for trusler for dermed at lade som om, de har behov for en beskyttet bolig, skriver retten.

Og domsudskriften peger oven i købet på, at det ikke kan udelukkes, at kvinden selv har påført sig sine skader for at skade sin ægtemand.

- De blå mærker under øjnene, som hun og anklageren hævder er et blåt øje i forbindelse med vold, kan lige så godt være den slags blå farve, man kan få, hvis man har sovet for lidt, skriver retten.

Dommen blev afsagt af tre lægdommere og en dommer. I Sverige er lægdommere politisk udpeget. De to lægdommere, der frikendte den 37-årige mand, er Ebtisam Aldebe og Hasan Fransson fra det svenske parti Center, mens den tredje lægdommer er fra Moderaterne. Dommeren og lægdommeren fra Moderaterne dømte den 37-årige mand skyldig i vold, mens de to lægdommere fra Center mente, at han var uskyldig. Men da der var to stemmer for og to stemmer imod, endte tvivlen med at komme manden til gode, og han blev frifundet.

En øjenåbner for Sverige
Det var i øvrigt et ganske lille engelsksproget medie i Sverige ved navn The Local, der først skrev om sagen. Men der gik ikke lang tid, før den spredte sig til de sociale medier og hermed til de største svenske medier. Og nu bliver sagen allerede af mange betragtet som en 'game changer' eller en 'øjenåbner' i forbindelse med det kommende valg i Sverige til efteråret, hvor der ikke er nogen tvivl om, at indvandring og integration bliver det hotteste emne i forbindelse med valget.

Den svenske journalist og forfatter Leif GW Persson mener, at dommen fra Solna Tingsret er direkte horribel. (Foto: Polfoto)
Den svenske journalist og forfatter Leif GW Persson mener, at dommen fra Solna Tingsret er direkte horribel. (Foto: Polfoto)
 

Sveriges største tv-station SVT kom også på banen i den meget omtalte sag i går aftes i det ekstremt populære krimi-program 'Veckans brott'(Ugens forbrydelse), hvor det svenske ikon, tv-værten og krimi-forfatteren Leif GW Persson kom med sin klare melding omkring sagen, der har rystet Sverige:

- I min 50 år lange karriere som journalist har jeg læst tusindvis af domme, og jeg har aldrig nogensinde tidligere set en så fuldstændig mærkværdig dom, siger Leif GW Persson og tilføjer:

- Dommen siger jo, at kvinden er mindre troværdig end manden, fordi at hun er en kvinde samt at kvinder er mindre troværdige end mænd. Og manden beskrives som en aldeles udmærket mand. Det er fuldstændigt horriblet. Det har jo ingenting med retssagen at gøre.

- Den kvindelige lægdommer er i øvrigt en meget radikal muslim. Det, der bliver sagt i domsudskriften, er på ingen måde foreneligt med svensk lov. Og i Sverige gælder svensk lov uanset, hvad man synes eller tænker. Og når man overtræder den svenske lov, skal man altså anklages. Man kan ikke bare henvise til, at man tror på en anden slags lov som sharia-loven, siger Leif GW Persson.

Lægdommeren Ebtisam Aldebe fra partiet Center kandiderede i øvrigt til den svenske rigsdag i 2014. Og under valget i 2006 stod hun som tredjenavn på partiets rigsdagsliste. Hun har tidligere i de svenske medier sagt, at de svenske love, burde tilpasses til de muslimer, der bor i Sverige. Efter den meget omtalte sag er hun imidlertid nu smidt ud af det svenske parti Center.

Den 26-årige kvinde Maryam Jassem er chokeret over, at hendes ægtemand blev frikendt for at have begået vold mod hende. (foto: Ritzau/Scanpix)
Den 26-årige kvinde Maryam Jassem er chokeret over, at hendes ægtemand blev frikendt for at have begået vold mod hende. (foto: Ritzau/Scanpix)
 

Voldsramt kvinde chokeret over dommen
Den 26-årige kvinde Maryam Jassem, der anmeldte sin ægtemand for vold, er chokeret over dommen. Til Aftonbladet siger hun:

- Jeg har været chokeret og haft en nærmest uvirkelig følelse. Jeg havde aldrig nogen sinde regnet med, at den slags ting skulle komme fra Solna Tingsret. 

Maryam Jassem er også forfærdet over, at Solna Tingsret postulerer, at hendes ægtemands familie er meget bedre end hendes egen familie.

- Hvor ved de fra, at hans familie er god, og hvad ved de overhovedet om min familie. Han har sagt, at han selv kommer fra en familie, hvor kvinder respekterer manden, og at jeg kom og behandlede ham som skidt, fortæller Maryam Jassem.

Sagen er i øvrigt anket til den svenske retsinstans hovrätten. Og den kendte tv-vært og forfatter Leif GW Persson lovede på åben skærm på tv i går aftes foran hele Sverige, at han ville æde sin eget hat, hvis dommen ikke bliver omstødt i hovrätten.

Den svenske forfatter og journalists Leif GW Persson lovede på åben skærm overfor hele Sverige, at han ville æde sin eget hat, hvis den usædvanlige dom ikke bliver omstødt af højesteret.(Foto: Jørn H. Moen)
Den svenske forfatter og journalists Leif GW Persson lovede på åben skærm overfor hele Sverige, at han ville æde sin eget hat, hvis den usædvanlige dom ikke bliver omstødt af højesteret.(Foto: Jørn H. Moen)
 

 

 

 

 

 

 

Mere fra Ekstra Bladet+

Mettes skamløse spinshow

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+