Svensk minister kritiserer nabolandes coronabeslutninger: - Direkte uansvarligt

Minister er langtfra enig i kritikken af Sveriges coronahåndtering. Tværtimod mener han, at andre nordiske lande har truffet 'uansvarlige' og 'tvivlsomme' beslutninger

Per Bolund langer ud efter sine nordiske naboer. Foto: Ritzau Scanpix
Per Bolund langer ud efter sine nordiske naboer. Foto: Ritzau Scanpix
Følg Samfund

Den svenske coronastrategi er gået verden rundt, og i udlandet langer eksperter ud efter vores svenske naboer for at have grebet pandemien helt forkert an.

'Sveriges covid-19-strategi har forstærket epidemien', lyder en overskrift hos den franske tv-station France 24, mens amerikanske New York Times i en leder argumenterer for, at USA ikke skal kopiere den svenske strategi.

Men det er helt forkert at beskrive Sveriges coronastrategi som en fiasko.

Det mener Sveriges minister for finansielle anliggende, Per Bolund, der i et interview med den svenske avis Expressen langer ud efter nabolandenes coronastrategi.

Minister: Tvivlsomme beslutninger
Ministeren sætter ikke navn på, hvilke landes coronastrategier han er uenig i, men nævner blandt andet skolelukninger som en 'tvivlsom beslutning'.

- Vi har set, hvordan man i andre lande har valgt ikke at følge forskningen og eksperternes anbefalinger. Det har ført til en del tvivlsomme beslutninger som eksempelvis at lukke skolerne for børnene. Det diskuteres intenst i vores nabolande, om det måske har været en dyr beslutning, siger Per Bolund.

Siden midten af marts har danske skoleelever modtaget undervisning via en internetforbindelse fra hjemmet. Også i Norge har nedlukningen mindet om den danske model med lukning af skoler og børnehaver fra 12. marts og indtil langt ind i april.

Dokument afslører svensk ministers plan

Diskussionen om nedlukningens effekt, som ministeren omtaler, tog til, da den norske pendant til Statens Serum Institut, Folkehelseinstituttet, i maj konkluderede, at nedlukningen havde haft store samfundsmæssige konsekvenser, kostet et tocifret milliardbeløb og blot haft en 'lille' effekt i kampen mod corona. Det skriver NRK.

Uansvarlige beslutninger
I Sverige har man i højere grad fulgt sundhedsmyndighedernes anbefalinger end i Danmark - blandt andet i spørgsmålet om grænselukning, hvor regeringen lukkede Danmarks grænser, selvom det ikke var blandt Sundhedsstyrelsens anbefalinger.

Og beslutninger som den er ifølge den svenske minister 'uansvarlige'.

- At sidde og forsøge og gætte og drage egne konklusioner synes jeg er direkte uansvarligt. Vi har en lang tradition i Sverige, hvor vi lytter til vores eksperter og baserer vores beslutninger på deres viden, siger Per Bolund til Expressen.

Ekstra Bladet har spurgt presseafdelingen i det svenske ministerium om et uddybende interview med Per Bolund, men det er ikke muligt, lyder det i en mail til avisen.

Mere fra Ekstra Bladet+

Hvis Herlufsholm var en muslimsk friskole ...

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind