Svensk ministerium afviser flygtninge-aftale

Der har været kontakt mellem embedsmænd i Danmark og Sverige om flygtningestrømmen, men ministrene har ikke drøftet en aftale, oplyser det svenske Justitsministerium

Mennesker på flugt gennem Danmark.

En aftale om at sende de mange flygtninge og migranter, der siden søndag er ankommet til Danmark, videre til Sverige - uden af registrere dem - er angiveligt ikke lige på trapperne.

De fleste i flygtningestrømmen til Danmark vil gerne rejse videre til Sverige, men det kan de ikke ifølge EU-regler. Og det lader ikke til, at en politisk aftale uden om reglerne er på vej mellem de to skandinaviske lande.

- Der var kontakt i går (mandag, red.) på embedsmandsniveau, som alene gik på, hvad de svenske regler var på området, siger pressesekretær Erik Boman i det svenske Justitsministerium til Ekstra Bladet.

- Der har ikke været kontakt på ministerniveau om en flygtninge-aftale, hvad jeg kender til, lyder det.

Se også: Tysk politi tilbageholder tog på vej til Danmark

Op igennem Europa har strømmen af mennesker fået lande som Ungarn, Østrig og Tyskland til at se bort fra den omdiskuterede EU-aftale kaldet Dublinkonventionen. Konventionen siger, at det land man først ankommer i, også er det land, hvor der skal søges om asyl.

Fordi regeringer og myndigheder har kigget væk, så har flygtninge og migranter frit kunne rejse op gennem Europa uden at blive registreret.

Nu er en del af strømmen angiveligt nået frem til Danmark, og de danske myndigheder står officielt med arbejdet om at registrere de mange mennesker.

Flygtninge ankommer til Rødby. (Video: Per Rasmussen)

Spørgsmålet er så, om Danmark og Sverige kan blive enige om at lade folk rejse gennem Danmark til Sverige, hvor de så kan søge asyl, selvom det strider med EU's regler.

Statsministeren bekræftede mandag, at der var indledt dialoger med både Sverige og Tyskland om de mange flygtninge og migranter.

- Vi er på myndighedsniveau i kontakt med både Tyskland og Sverige og håber, at vi ud af det kan finde en løsning, som gør, at mennesker kan søge derhen, hvor de ønsker at søge hen, sagde Lars Løkke Rasmussen.

Integrationsminister Inger Støjberg (V) siger til Jyllands-Posten i dag, at det ser svært ud med en aftale med Sverige.

- Vi er fortsat i dialog med svenskerne, og det er klart, at det skal prøves. Men det ser vanskeligt ud, siger Inger Støjberg, efter at der nu har været kontakt på embedsmandsniveau, siger Inger Støjberg til Jyllands-Posten.

Se også: Libanesere om Støjbergs skræmmekampagne: Vi kommer alligevel

Hvis der ikke er en aftale mellem Sverige og Danmark, så gælder EU-reglerne selvfølgelig, men indtil videre har flere lande altså set gennem fingre med Dublinkonventionen.

Siden søndag har dansk politi kendskab til cirka 1150 flygtninge, der er kommet til Danmark. Politiet mener, at privatpersoner har hjulpet mange videre til Sverige.

Se også: Zornig tog flygtninge med: Børnene sov efter tre minutter

Sent i går aftes ankom der ifølge det svenske Migrationsverket 230 flygtninge til Sverige fra Danmark.

Se også: Joachim B. om 'flygtninge-spytter': Møgsvinet skulle have et par flade

1 af 4 Mennesker på flugt gennem Danmark. Foto: Per Rasmussen.
2 af 4 Foto: Per Rasmussen.
3 af 4 
4 af 4 Mennesker på flugt gennem Danmark. Foto: Per Rasmussen.
84 kommentarer
Vis kommentarer